Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Javna preduzeća prezadužena
12.09.2002.

- Prvi preduslov da investitori ulože novac u domaću privredu je da domaća preduzeća obezbede verodostojnu finansijsku dokumentaciju. S obzirom da sadašnji finansijski izveštaji nisu dobri, krajnje je vreme da se unaprede - rekao je Božidar Đelić, ministar za finansije Republike Srbije, na jučerašnjoj prvoj konferenciji o poslovnom izveštavanju, transparentnosti i javnom pristupu finansijskim i poslovnim informacijama. Konferencija je organizovana u saradnji sa kompanijom "Price Waterhouse Coopers" i konsultantima programa za razvoj Ujedinjenih nacija za restrukturiranje javnih preduzeća pri Ministarstvu finansija Srbije.
- Tim Vlade Srbije radi inventar dugova. Javna preduzeća su prezadužena, oko 70 odsto dugova je neusaglašeno, a često se koriste i specifične računovodstvene igrice u finansijskom izveštavanju. Koliko su preduzeća zadužena, najbolje svedoči činjenica da JAT još nije platio avion "boing 727" koji je davno kupio, navodi Đelić. Kako se frizira finansijska dokumentacija i kakve se igrice praktikuju u pravljenju finansijskih izveštaja Đelić je objasnio i na primeru NIS-a. Ova firma se sastoji iz velikog broja pravnih subjekata i kada se kontroliše stanje svakog ponaosob, izgleda da je poslovanje uravnoteženo. Ali kada se pogleda firma u celini, konstatuje se da je u velikoj dubiozi.

To se dešava zbog toga što se firme unutar jedne kompanije međusobno kreditiraju - rekao je Đelić i dodao da će se u narednom periodu od godinu dana posvetiti posebna pažnja unapređenju finansijskih izveštaja koji, doduše "nisu savršeni ni u najsofisticiranijim ekonomijama". Stanje u firmama će biti transparentnije kada, sredinom septembra, javna preduzeća predaju svoje biznis planove do 2003. godine. Đelić je pozvao predstavnike javnih preduzeća da se uključe u javnu raspravu o zakonu o računovodstvu koji predviđa međunarodne standarde u pravljenju finansijskih izveštaja.

Takođe je naglasio da se posle usvajanja poreskih olakšica u Skupštini Srbije, očekuje rast investicija ( oko milijardu dolara), i dodao da se poreske olakšice odnose na dohodak građana jer će poreska stopa biti jedinstvena i iznositi 10 odsto. Porez na dobit preduzeća će sa 20 pasti na 14 odsto, a ukinuće se i porez na promet za ulje i verovatno šećer. Preostaje još borba protiv sive ekonomije koja iznosi oko 40 procenata.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd