Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Predstavljena nacionalna stambena politika
12.09.2002.

U Vladi Srbije danas je promovisan početak rada na realizaciji, koji će, kroz formiranje novih institucija, obezbeđivanje povoljnijih kredita i upošljavanje građevinske industrije i drugih grana privrede, omogućiti građanima da putem kredita rešavaju svoje stambene potrebe, a srpskoj visokogradnji da oživi i pokrene celokupnu domaću privredu.

Formiranjem nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita započeće se sa uvođenjem hipotekarnog tržišta. "Ta korporacija će biti hipotekarna institucija, forma osiguravajućeg društva ili garantnog fonda, koja će poboljšati kreditno tržište time što će davati osiguranje za stambene kredite komercijalnih banaka građanima, koji će zato postati pristupačniji i mnogobrojniji", objasnio je Đelić.
"Sa makroekonomske strane, za stambeno kreditiranje je bitno da je nedavno ukinuta provizija Zavoda za obračun i plaćanje na kredite, a predloženo je i da se ukine porez na finansijske transakcije pri kreditiranju. Takođe, smanjena je inflacija, veća je konkurencija banaka, prisutna je makroekonomska stabilnost, smanjeni su troškovi poslovanja i uz povećanje standarda ovi krediti će biti sve pristupačniji, a tržište će se dalje razvijati", rekao je ministar Đelić.

On je najavio da će se, u saradnji sa američkom vladom, koja će investirati 30 miliona dolara, formirati i hipotekarna banka za kreditiranje kupovine stanova, što bi omogućilo da još oko 10.000 porodica dobije stan. "Sada se radi na tehničkim mogućnostima da ta banka počne da radi u prvom kvartalu sledeće godine", zaključio je Đelić.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd