Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Đelić najavio smanjenje poreza na dobit
11.09.2002.


Nakon učešća na "Drugoj poslovnoj konferenciji sa Vladom Srbije" , ministar finansija i ekonomije Božidar Đelić izjavio je da će Ministarstvo predložiti da stopa poreza na dobit preduzeća bude smanjena sa sadašnjih 20 na 14 odsto, čime će definisana stopa u Srbiji, biti jedna od najnižih u Evropi, a i u svetu.

Đelić je takodje, najavio da se na sednici Vlade Srbije, (zakazanoj za 26. septembar), očekuje usvajanje novog paketa podsticaja za investicije, među kojima i onih vezanih za porez, a koje parlament treba da usvoji u oktobru. Ministar finansija je najavio i poreske podsticaje za domaće i strane investicije u preduzeća i zapošljavanje novih ljudi, gde će se poreski podsticaji znatno povećati.
- Predložićemo da taj poreski kredit bude 20 odsto investicija u osnovna sredstva, što je najviši nivo koji smo videli u Evropi, rekao je Đelić i dodao da će se ovom olakšicom omogućiti korišćenje poreskog kredita u roku od deset godina.

- U domenu zapošljavanja, tamo gde danas postoji mogućnost odbijanja 40 odsto bruto plate novozaposlenog radnika od poreza na dobit, biće povećanje na sto odsto. Tako će se poslodavcima omogućiti da kad zapošljavaju nove radnike od poreza odbiju ne samo sto odsto, nego čak 114 odsto tog iznosa. Đelić je objasnio da je to procenat koji će se odbiti pre poreza i koji će se isplatiti odmah, a važiće za prve dve godine zapošljavanja.

- Novim paketom poreskih olakšica dodatno će se smanjiti godišnji porez na dohodak građana, (deset odsto), što će biti najniža stopa poreza na dohodak građana u Evropi i jedna od najnižih u svetu, zaključio je Đelić.

- Povoljniji položaj zaposlenih u društvenim preduzećima po pitanju poreza i doprinosa, u odnosu na situaciju kada oni formiraju svoju kompaniju, prema Đelićevim rečima, biće rešen kroz pojednostavljen sistem, koji će biti isti bez obzira gde zaposleni radi , što će biti značajan podsticaj za zanatlije, koje će biti podstaknute da rade".

Kako je ministar finansija naveo, neke akumulirane kamate iz prošlog perioda biće razmotrene i zajedno sa zateznom kamatom od 0,2 odsto dnevno, će biti stornirane, kako bi se - smanjilo ono što je bilo nerealno u prethodnom periodu.

- U domenu suzbijanja sive ekonomije, pripremljen je novi zakon o poreskom postupku, koji će dati mnogo šira ovlašćenja poreskoj administraciji da sprovede intenzivniju kontrolu u oblasti sive ekonomije, kaže Đelić i napominje da - Nećemo imati više razne kontrole, kao što je poreska uprava, PIO fond, zdravstveni fond i tržište rada, jer će sve to biti objedinjeno u jednoj kontroli". Zakonske promene Đelić je najavio i u oblasti piraterije, estrade, prometa nekretnina i sve oblasti za koje se zna da su u sivoj zoni.

Do 15. septembra, prema njegovim rečima, biće vraćeno 60 miliona evra duga stranim investitorima, među kojima su: Evropska investiciona banka (EIB), Svetska banka i Pariski klub poverilaca. Oko 18 miliona evra od tog iznosa odnosi se na Kosovo kaže ministar Djelić, te da će račun poslati Štajneru, Kofiju Ananu i svim članovima G7.
- Špekulacije na tržištu kapitala nisu opravdane i mi znamo šta možemo da vratimo, tako da nećemo vratiti ni dinar više. Đelić je podsetio da se neće odustati od pritisaka da se otpišu dve trećine jugoslovenskog duga u pregovorima sa Londonskim klubom poverilaca, iako se prema njegovim rečima - sa strane poverilaca vrše nerealni pritisci, da se taj dug smanji.

Navodeći da je ove godine planirani nivo stranih direktnih investicija (SDI) od 500 do 600 miliona dolara, Đelić je rekao da su predložene mere izmene poreskih mera usmerene na povećanje prihoda od SDI na milijardu dolara sledeće godine.

- Bez obzira na rezultat izbora, postoji konsenzus kreatora ekonomske politike da se nastavi sa istim principima vođenja ekonomije, kaže Đelić i najavljuje racionalizacije u domenu preklapanja funkcija između savezne i republičke administracije.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd