Министарство финансија - Влада републике Србије
Напредна претрага akcija


Вести
Верзија за штампу
Данас почиње трговина обвезницама на Београдској берзи
09.09.2002.

На Београдској берзи данас почиње трговина обвезницама Републике Србије за измирење обавеза по основу старе девизне штедње градјана. Током две получасовне аукције, (које почињу у 9.30 и 12.30 часова), како је најављено, сваког дана биће могуће трговати обвезницама.

Према подацима гувернера НБЈ Младјана Динкића за првих седам дана у обвезнице (које је Република Србија емитовала 19. августа) је конвертовано 80 милиона евра штедње - два пута више него током целе прошле године. Градјани који подигну обвезнице могу њима трговати на берзи, или чекати рок доспећа. За серију А то је - 31. мај сваке године до 2016. године.
- Интересовање иностраних инвеститора за куповину ових обвезница је велико, те очекујем да ће њихова цена временом знатно да се повиси. Штедише које се одлуче да не чекају рок доспећа, своје обвезнице ће моћи да користе за куповину акција предузећа и банака у процесу приватизације, куповину имовине у државном власништву, плаћање трошкова лечења и сахрана (што ће моћи само иницијални власници обвезница), као и за залогу код банака, објаснио је Динкић.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Министарство финансија Републике Србије
Кнеза Милоша 20, 11000 Београд