Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Vraćanje duga penzionerima u decembru
05.09.2002.

Prema rečima, republičkog ministra finansija, Božidara Đelića - prosečna penzija sa 2,300 dinara uvećana je na 6,300 dinara. I ove godine biće isplaćeno svih 12 penzija, istakao je ministar Đelić i dodao, da je reforma penzionog sistema u Srbiji neophodna. Pripreme za uvođenje dopunskog dobrovoljnog penzionog fonda bi trebalo početi odmah jer kako je rekao, ne možemo da dozvolimo da naši novi penzioneri dožive sudbinu štediša.
Penzionerima starijim od 80 godina, takozvani veliki dug biće vraćen u decembru ove godine. Za razliku od ostalih kojima će dug biti vraćen u obveznicama, najstarija grupacija penzionera biće obeštećena u gotovom novcu - izjavio je juče Miroljub Labus, potpredsednik Savezne vlade, posle razgovora sa predstavnicima penzionerskih organizacija i nadležnim republičkim ministrima. Na seminaru o reformi penzijskog sistema u Srbiji, Labus je rekao da će ostalim penzionerima dug biti vraćan na rate u vidu obveznica ali, kako je objasnio, nije preciziran broj rata - već će se o tome još razgovarati. Prema njegovim rečima, radi se o dugu od 17 milijardi dinara. Od toga, 11 milijardi je dug živim penzionerima, dok naslednici preminulih potražuju šest milijardi.

Nakon razgovora sa penzionerima, ministar finansija Božidar Đelić rekao je da će penzioneri obveznice moći da upotrebe za plaćanje struje, komunalija, poreza, kao i priključivanje na daljinski sistem grejanja.
Ministar za socijalna pitanja Gordana Matković još jednom je potvrdila da će sa prvim julskim čekom (25. septembra) penzionerima biti isplaćena razlika između penzija koje se dobili za prvih šest meseci i iznosa na koje imaju pravo prema odluci Saveznog ustavnog suda (oko 900 dinara).
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd