Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Država izmiruje obaveze po osnovu stare devizne štednje građana
02.09.2002.

Vlada Srbije donela je odluku o emisiji obveznica za izmirenje obaveza po osnovu stare devizne štednje građana u vrednosti 4,2 milijarde evra. Prema toj odluci, nominalna vrednost jedne obveznice je jedan evro, a datum emitovanja je 19. avgust. Obveznice su emitovane u 15 serija, od A 2002 do A 2016 i za naplatu u gotovini dospevaju svakog 31. maja, od ove do 2016. godine.

Sredstva za izmirenje obaveza koje dospevaju 2002. godine obezbeđuju: SRJ 20,38 odsto, Srbija 49,06 odsto, Narodna banka Jugoslavije 15,28 odsto i ovlašćene banke 15,28 odsto, dok će javni dug štedišama od iduće zaključno sa 2016. godinom biti plaćen iz budžeta Srbije.

Sve obveznice izdaju se u nematerijalnom obliku, kao elektronski zapisi, glase na ime, a promet ovim hartijama oslobođen je poreza na promet, provizija na platni promet, poreza na kapitalnu dobit, poreza na finansijske transakcije i drugih poreza.
Obveznice Srbije mogu se pre roka dospeća koristiti za kupovinu akcija preduzeća u privatizaciji, akcija ovlašćenih banaka, za kupovinu stanova, zgrada, poslovnog prostora, zemljišta i druge imovine u državnoj svojini.

Inicijalni vlasnik obveznica može ih pre roka dospeća, pod uslovima i u iznosu koje propisuje Vlada Srbije, koristiti za plaćanje lečenja, lekova, sahrane i drugih troškova, a po isteku roka dospeća za plaćanje poreza na promet, na imovinu, dohodak građana i na dobit korporacija, kao i akciza.

Od 2. septembra, na svim šalterima Nacionalne štedionice, počinje uručivanje potvrda o izvršenoj konverziji stare devizne štednje u obveznice. Konverzija je rađena pod datumom 19. avgust 2002. godine na način na koji je određen zakonom, što znači da je u obveznice konvertovano stanje štednje zatečeno pod tim datumom pa će tako svi vlasnici stare devizne štednje dobiti potvrde o pripadajućim obveznicama na isti način, bez obzira kada se pojave u Banci – kaže se u saopštenju Nacionalne štedionice.

Uručivanje potvrda o konverziji duga u obveznice za 10 banaka koje su izgubile dozvolu za rad, Narodna banka Jugoslavije je i ovoga puta poverila Nacionalnoj štedionici. Banka je takodje, obavila adekvatne pripreme i spremno dočekuje realizaciju ovog posla (oko 2.000.000 štediša).

Protekle nedelje je promet obveznicama stare devizne štednje na Beogradskoj berzi bio u opadanju, a stabilizacija prometa obveznicama se očekuje u toku ove nedelje u skladu sa procesom uručivanja potvrda.

Devizne štediše nemaju razloga da žure da dobiju potvrde o upisu obveznica na vlasničke račune hartija od vrednosti, kako bi izbegli nepotrebne gužve i čekanja na šalterima.
Štediše koje žele da trguju obveznicama mogu sačekati stabilizaciju prometa i cene na Berzi. Uručivanje potvrda će se obavljati na 300 šaltera Nacionalne štedionice u 38 gradova Srbije.

Božidar Đelić, srpski ministar finansija, je istakao da se vlasnicima stare devizne štednje vraća uložen novac uz pripadajuće kamate, dok Dafinine i Jezdine štediše dobijaju samo glavnicu umanjenu za eventualne isplate.

- Novac za namirenje oko dva miliona štediša sa oko 3,5 miliona računa biće isplaćivan iz budžeta Srbije – kaže Đelić. – Sredstva se izdvajaju u vrednosti od jedan do jedan i po odsto godišnjeg bruto nacionalnog dohotka. Emitovanjem obveznica za pokriće duga po Zajmu za privredni preporod Srbije u vrednosti od pedeset miliona evra omogućilo bi da dve trećine građana naplati svoja potraživanja do kraja godine.

Dafinine štediše prve isplate sa svojih deviznih računa mogu da očekuju od 10. septembra. Tačan datum početka isplate saopštiće komisija Vlade Srbije i NBJ iduće nedelje.
Bojan Stanivuković, direktor Nacionalne štedionice, u petak je najavio da isplata štediša Dafiment banke kreće 10 septembra. Štediše “Jugoskandika” moraće da sačekaju novembar, kako je i najavljivano.

- Nacionalna štedionica će od sledećeg petka početi da obaveštava štediše Dafimentbanke kada da dođu po svoju prvu ratu od 276 evra. Pismom, poslatim na kućnu adresu,banka će štedišu obavestiti o datumu, mestu i vremenu isplate da bi se izbegle gužve.
Štedionica će omogućiti građanima da svoj novac podižu na svih 300 šaltera u Srbiji.

Tako vlasnici deviznih računa kod Dafimentbanke neće morati da dolaze u Beograd po svoj novac, već će moći da ga podignu u ekspozituri Nacionalne štedionice u svom gradu. Oni koji još nisu prijavili svoja potraživanja od Jugoskandika i Dafimentbanke to mogu učiniti slanjem kopije ugovora i svih dokumenata o uplatama i isplatama, na adresu: Diplomatska kolonija 22. Obavezno treba priložiti i kopiju lične karte i napisati svoj kontakt telefon, što će omogućiti specijalizovanoj službi NBJ da lakše dođe do podataka koji eventualno nedostaju .

Očekuje se da će, ovog meseca, Nacionalna štedionica u saradnji sa nekim građevinskim firmama ponuditi štedišama da obveznicama stare devizne štednje kupe stanove. Za ovakve kupovine računaće se vrednost obveznica manja od nominalne, ali viša od tržišne utvrđene na berzi. Nacionalna štedionica je takođe najavila korišćenje obveznica kao zaloge za kupovinu stanova na kredit.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd