Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Unapređenje poslovanja državnih javnih preduzeća
25.07.2002.


Srpski ministar finansija Božidar Djelić pozvao je juče, menadžmente svih državnih javnih preduzeća da do 15. septembra Vladi dostave nove verzije kredibilnih planova razvoja za naredne tri godine.

Na seminaru o unapređenju poslovanja državnih javnih preduzeća u beogradskom hotelu "Hajat", Đelić je rekao da će država, s druge strane, u jednoj perspektivi obezbediti ekonomske cene za usluge i proizvode javnih preduzeća i boriti se za obezbeđivanje nužnih kreditnih aranžmana.
- Javna preduzeća su važna jer imaju veliko učešće u našoj ekonomiji i predstavljaju 11 odsto zaposlenih u Srbiji, 20 odsto svih prihoda, 27 odsto gubitaka i imaju čak 38,3 odsto osnovnih sredstava u privredi, kazao je Đelić i dodao da su ona, međutim, danas među najvećim gubitašima i dužnicima u državi.

- Sigurno je da u zemlji nećemo uspeti da imamo održivi razvoj ako se u našu infrastrukturu u narednih deset godina ne investira bar 10 do 15 milijardi dolara", naglasio je Đelić. Ta sredstva će delimično obezbediti iz samih javnih preduzeća, zatim iz budžeta Srbije za 2002. godinu, iz kog je posle rebalansa, za ŽTP predviđeno više od osam milijardi dinara, za EPS skoro pet milijardi dinara, za RTS 1,6 milijardi dinara, kao i iz drugih izvora.

Za prevazilaženje deficita, rekao je Đelić, biće nužno i dalje korišćenje najbolnije metode za građane, a to je podizanje cena javnih usluga. Prema nekim merilima, oko 10 do 25 milijardi dolara treba da se investira u infrastrukturu, kroz javna preduzeća, u narednoj deceniji, što je za njih velika šansa, dodao je Đelić.

Objasnio je da je nužno prvo oštro pogledati šta koje preduzeće radi i kakva mu je produktivnost, zatim krenuti sa "lečenjem srca i ključnih organa tog organizama", pa tek onda ići u nove biznise i investiranje sporednih poslova.

Osvrćući se na Uredbu Vlade Srbije o zamrzavanju plata u javnim preduzećima, Đelić je kazao da su kroz nju plate manje rasle u tim preduzećima nego u ostatku privrede, ali je istakao da se broj zaposlenih, s druge strane, nije promenio u poslednje dve godine."Država će vam pomoći da, kroz adekvatni socijalni program rešite pitanje viška zaposlenih", kazao je Đelić.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd