Министарство финансија - Влада републике Србије
Напредна претрага akcija


Вести
Верзија за штампу
Мали: Очекујемо једноцифрену стопу незапослености већ почетком 2020. године
30.08.2019.

Према последњим подацима Републичког завода за статистику стопа незапослености у другом кварталу ове године, пала је на 10,3 одсто, док је стопа запослености 49,2 одсто, што је огроман успех који нам говори да је дошло до значајног побољшања на тржишту рада, оценио је министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали.

Он је нагласио да од 2004. године, од када се мери незапосленост, она никада није била испод 10 одсто, нити квартално, нити годишње, те да су последњи подаци потврда одговорне политике коју ова Влада води.

“Довођење нових страних инвеститора и отварање фабрика, као и отварање простора за домаће инвестиције, уз инфраструктурне пројекте и јавне радове, креирало је на хиљаде нових радних места. Сви сектори су забележили значајна повећања запослености. Инсистираћемо даље на побољшању пословног амбијента и стварању услова за покретање успешних предузетничких прича, што ће довести до још веће запослености”, рекао је министар Мали.

Министар је подсетио да је само у последњих пет година отворено преко 200 фабрика и комерцијалних објеката, у којима је запослено више од 60.000 људи, као и 300 километара аутопутева, док је укупан износ инвестиција више од 2,5 милијарде евра.

“Наставићемо да се ослањамо на три стуба раста – на привлачење страних и домаћих инвестиција, раст личне потрошње, спољнотрговински биланс, односно смањење разлике између увоза и извоза. Очекујемо да ће то довести до једноцифрене стопе незапослености већ почетком 2020. године. То ће бити најбоља потврда добро спроведених реформи и развоја наше земље“, рекао је министар.

Он је нагласио да су пред нама времена када ће се млади запошљавати и у секторима који прате модерне технологије.

“Савремени индустријски инжењеринг, дизајн, али и друга занимања у складу са технолошким развојем, уверен сам, довешће и до повећаног извоза и раста БДП-а. С тим у вези, мењамо школство, ојачавамо образовне програме увођењем информатике и њених најсавременијих алата од најранијих узраста, а све у циљу да створимо информатичке инжењере будућности”, рекао је Мали и истакао да све што се ради улива сигурност инвеститорима којих је све више и који препознају квалитетну радну снагу у Србији.

Мали је подсетио и на неке од олакшица које омогућавају младима да лакше покрену бизнис.

“Подсетићу вас да од октобра прошле године млади који одлуче да покрену сопствени бизнис имају одређене олакшице, односно ослобађају се плаћања доприноса и пореза на зараде. Међутим, ми се ту нећемо зауставити, увелико се ради и на додатним растерећењима привреде”, навео је министар и закључио да ће се ускоро знати тачан увећан износ минималне цене рада, као и колико ће бити увећане плате у јавном сектору и пензије.

bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Министарство финансија Републике Србије
Кнеза Милоша 20, 11000 Београд