Министарство финансија - Влада републике Србије
Напредна претрага akcija


Вести
Верзија за штампу
Министар Синиша Мали разговарао са директором у ЕБРД-у Франсисом Малижом
27.08.2019.

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали састао се данас са генералним директором одељења за финансијске институције у Европској банци за обнову и развој (ЕБРД) Франсисом Малижом, са којим је разговарао о развоју тржишта капитала у Србији.

Мали је на почетку састанка истакао да је формирана радна група која се бави развојем тржишта капитала у Србији, а у којој учествују представници свих релевантних институција, те да ће нови Закон о инвестиционим фондовима и Закон о алтернативним инвестиционим фондовима умногоме томе допринети.

Министар је додао и да је Република Србија недавно на Лондонској берзи емитовала еврообвезницу у вредности од милијарду евра по рекордно ниској каматној стопи од 1,5%, те да je том приликом преко 300 инвеститора исказало своју заинтересованост.

Мали је рекао и да је почетком године продат први пакет ненаплативих потраживања банака у стечају и потраживања у име и за рачун државе, те да ће други пакет бити оглашен на продају у наредних неколико недеља.

Он је истакао и да ће се у наредном периоду интензивно радити на томе да Република Србија добије за један ниво већи кредитни рејтинг, чиме би остварила инвестициони рејтинг, а који је важан за привлачење још већег броја страних инвеститора.

Малиж, који је у ЕБРД-у између осталог задужен за земље Источне Европе, је похвалио добре економске резултате Републике Србије, са посебним нагласком на успешно емитовање еврообвезнице у Лондону. Он је истакао важност развоја тржишта капитала у Србији, као и у земљама у региону, и истакао значај Србије, као водеће економије Западног Балкана.

Франсис Малиж је нагласио и да је задовољан како се одвија актуелни процес проналаска стратешког партнера за Комерцијалну банку. Министар се захвалио Малижу што је ЕБРД веровао у Владу Републике Србије и додао да је рок за достављање необавезујућих понуда 6. септембар, те да је отварање понуда 10. септембра.


bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Министарство финансија Републике Србије
Кнеза Милоша 20, 11000 Београд