Министарство финансија - Влада републике Србије
Напредна претрага akcija


Вести
Верзија за штампу
Министар Синиша Мали састао се са представницима компаније Хуавеј
21.08.2019.

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали састао се са представницима компаније Хуавеј са којима је разговарао о дугорочној сарадњи на реализацији заједничких пројеката, у оквиру иницијативе „Појас и пут“, као и договора о привредно-техничкој сарадњи између Владе Србије и Владе Народне Републике Кине.

Хуавеј је компанија партнер Србије на развоју система “Безбедни и паметни град” (Safe and Smart City), а тема разговора био је заједнички рад на развоју тог концепта.

Планиран је даљи развој стратегије паметних градова, кроз позиционирање компаније Хуавеј као стратешког партнера за градове и локалне самоуправе у Србији. Уз размену информацијa обезбедиће се платформа за развој локалних екосистема у области дигиталне трансформације у јавном, финанијском, образовном, енергетском сектору као и у области саобраћаја, што све треба да доведе до значајних уштеда, што је и једна од предности концепта Паметних градова, закључено је на састаку.

Хуавеј је министру представио и могућност сарадње на успостављању 5Г мреже у Србији и система Government Cloud, који би објединио инфраструктуру података и комуникације за све државне органе и понудио све апликације које су потребне државним органима за њихово пословање.

Сарадња са компанијом Хуавеј даља је конкретизација билатералне сарадње између Владе Србије и Владе Кине у оквиру иницијативе "Појас и пут" као и договора о привредно-техничкој сарадњи између Владе Србије и Владе Кине.

Подсећања ради, као један од основних циљева те сарадње у будућем периоду планирано је отварање Хуавеј центра за иновације за дигиталну трансформацију (Huawei Innovation Digital Transformation) као регионалног центра за Западни Балкан са седиштем у Београду.

bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Министарство финансија Републике Србије
Кнеза Милоша 20, 11000 Београд