Министарство финансија - Влада републике Србије
Напредна претрага akcija


Вести
Верзија за штампу
Мали: Укупан прилив инвестиција у првих шест месеци 31 одсто већи него прошле године
20.08.2019.

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали изјавио је данас да је укупан прилив директних страних инвестиција у Србију у првих шест месеци ове године 1,9 милијарди евра и да је за око 31 одсто већи него у истом периоду прошле године, што је за грађане одлична вест која сведочи о напретку.

„Србија незаустављиво иде напред. Ми напредујемо не малим корацима, то су високе двоцифрене цифре раста. И Фајненшел тајмс је прошле недеље потврдио да смо шампиони по броју броја директних страних инвестиција. Као што видите тај тренд се наставља и у овој години. То су резултати које неко може да воли или не, али не можете да признате да се неке ствари мењају на боље”, рекао је Мали гостујући на ТВ Пинк коментаришући најновији податак који је добио од својих сарадника.

Према његовим речима, „ми немамо намеру да се ту зауставимо“.

“То нам ствара и нову обавезу да се боримо за сваког страног и домаћег инвеститора, да побољшамо образовање, да улажемо у здравство, инфрастуктуру и зато је нови инвестициони план наша шанса”, рекао је Мали.

Министар је нагласио да је за њега важно да грађани виде куда одлази новац, да се улаже у нове путеве, у инфраструкутру, домове здравља, клиничке центре, школе, водовод и канализацију. Путеви су, каже, оно што повезује људе, олакшава живот, економски подиже места кроз која путеви пролазе.

“Обећали смо и пустили у рад аутопут Милош Велики. Имаћете пун профил аутопута. Јуче сам читао коментаре појединих људи у опозицији да је проблем стићи до аутопута. Само још мало стрпљења, за пар месеци, до децембра отвара се и тај део од Сурчина до Обреновца. Мислим да је то велики симбол нашег напретка. Не можете да направите аутопут без да имате стабилне финансије, реформа коју смо започели 2014. године очигледно су дала резултате, новца имамо у буџету за такве пројекте”, каже Мали.

Он је подсетио и на друге путне правце који се граде или ће се градити, наглашавајући да ће Србија имати комплетну изграђену путну мрежу путева у наредних неколико година.

“Ми у октобру отварамо и источни крак Коридора 10, а 18 маја ове године смо отворили јужни крак тог Коридора, преко Грделице. Оно што је важан део нашег инвестиционог плана је и аутопут Вожд Карађорђе који ће повезати централну и источну Србију. Од Лазеревца, Младеновца, преко Аранђеловца, Тополе, Раче, Свилајнца, Деспотоваца, ићи ће скроз до Бора. Говоримо и о Дунавској магистрали, од скретања за Пожаревац, Велико Градиште, Доњи Милановац. Дакле, то су ствари које потпуно менају Србију. Хоћемо што више путева, имамо новац, не бацамо га, а грађани тачно виде где се новац улаже”, навео је Мали подсетивши да се исте ствари догађају и са железничком инфраструктуром, која се убрзано обнавља од Старе Пазове до Суботице.

Мали је нагласио да се током претходних дана расправљало детаљније о инвестиционом плану и да се дошло до тога да ће се обнављати, градити и реконструисати и многи локални и регионални путеви.

„Када погледате структуру инвестиционог плана, ми имамо историјску шансу да реализујемо пројекте који су важни за будућност наше деце и да Србију оставимо у стабилном финансијском стању али и и са изграђеном инфраструктуром која указује на квалитет живота. У недељу сада смо имали састанак и расправљали смо о свим детаљима. У плану је обнова 5.000 километара локалних путева и укупна вредност тих радова је око 900 милона евра“, казао је министар.

Он је нагласио да сада више није проблем новац, већ како пронаћи фирме које ће радити на толико пројеката, у тако кратком периоду. Међутим, нада се, да је период мање запослености радника иза нас и да је ово прилика да се наши људи врате из иностранства.

Мали је рекао да ће сутра бити одржани и састанци са председницима општина на којима ће се разговарати о припремама за улагања у водоводну и канализациону мрежу. За те сврхе, напоменуо је, опредељено је око 2,5 милијарде евра.

Он је додао да су захваљујући домаћинском и економичном односу према новцу, створени су и услови за повећање плата и пензија, али и минималне цене рада.

„Јуче смо имали састанак о минималцу. У четвртак ћемо имати нови састанак, ту ће бити конкретнији преговори. Ја сам сигуран да ћемо успети да се ускладимо. Свима на крају је у интересу да Србија напредује. Верујем да ћемо направити компромис и испоштоваћемо динамику да се 15 септембра зна износ минималне цене рада“, рекао је Мали.

Он је додао да у септембру следе разговори са Међународним монетарним фондом о повећању плата и пензија и да тад такође очекује добре вести.

„У септембру цемо знати како стојимо са буџетским приходима у августу, али и првих осам месеци ове године“, рекао је Мали и додао да су најтеже фискалне мере, сада иза нас.

Говорећи о очекивањима и будућем економском расту, Мали је изразио уверење да ће захваљујући свим овим инвестицијама, труду и залагању целе Владе и председника Вучића, Србија достићи стопе раста од пет, шест одсто.

„Све што радимо је да макроекономску стабилност финансија одржимо на дужи рок, а са друге стране до што смо уштедели да улажемо и имамо континутет по питању стопе раста. Наша политика је да се бавимо аутопутевима, хоћемо да мењамо Србију, а грађани препознају рад. Читам у новинама наслове попут оног „Вучић као да је из свог џепа платио свој аутопут“. Имате целу Србију да се радује новим километрима аутопутева и њих, који само гледају своје интересе“, казао је Мали и додао да иза ове власти стоји одговорна политика и резултати који су видљиви.

Он је нагласио да ће Србија наставити да се ослања на три стуба раста, од којих је први привлачење страних и домаћих инвестиција, други раст личне потрошње, а трећи спољнотрговински биланс, односно смањење разлике између увоза и извоза.

Мали је говорећи о будућим добрим вестима рекао да је сада готово извесно да ће просечна плата у Србији до децембра достићи 500 евра. Он је навео и да ће бити добрих вести за послодавце и да ће се ове године ићи са предлогом смањења оптерећења зараде.

„Оптерећење зараде било је 63, а сада је 62 одсто, а желимо да бар за још један процентни поен смањимо то оптерећење како би учинили нашу економију и тржиште конкурентнијим и атрактивнијим“, закључио је Мали.


bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Министарство финансија Републике Србије
Кнеза Милоша 20, 11000 Београд