Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Potpisana Izjava o namerama o projektu beogradskog metroa sa Vladom Republike Francuske
15.07.2019.

Izjava o namerama o projektu beogradskog metroa između Vlade Republike Francuske, Vlade Republike Srbije i Grada Beograda potpisana je danas u Palati Srbija. Izjavu, kojom se potvrđuje da je Francuska strateški partner za realizaciju tog izuzetno važnog projekta, potpisali su ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i ambasador Republike Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni.

Beogradski metro je prepoznat kao prioritetni infrastrukturni projekat za obe vlade. Potpisivanjem Izjave o namerama potvrđena je volja da se nastavi saradnja sa francuskim kompanijama, kao i da će biti nastavljeni razgovori o mogućnostima zaključivanja međuvladinog sporazuma, koji će se prevashodno odnositi na finansiranje francuskog dela prve faze projekta.

Podsetimo, Sporazum o strateškom partnerstvu i saradnji potpisan je sa Vladom Republike Francuske još 2011. godine, a izjave o namerama o projektu beogradskog metroa odmah nakon toga, kao i 2014. godine. Tim sporazumima, predviđeno je posebno finansiranje u vidu donacije Vlade Francuske i realizacija prethodnih studija izvodljivosti, koje je francusko inženjersko-projektantsko preduzeće dostavilo u maju ove godine.

Prethodno je održan sastanak sa predstavnicima francuskih kompanija „Ežis“ i „Alstom“, a sastanku su pored ministra Malog prisustvovali ministarka Mihajlović i zamenik gradonačelnika Goran Vesić.


bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd