Министарство финансија - Влада републике Србије
Напредна претрага akcija


Вести
Верзија за штампу
Министар Синиша Мали са представницима француских и кинеских компанија о изградњи метроа
10.06.2019.

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали састао се данас са представницима француских компанија „Ежис“ и „Алстом“ и са представницима кинеске компаније „Power China“, са којима је разговарао о пројекту изградње метроа у Београду.
На састанку је разматрана структура финансирања пројекта београдског метроа, a било је речи и о томе на који начин ће ове компаније у њему учествовати. Представници компанија су истакли да је реч о великом и важном пројекту, као и да су отворени за међусобну сарадњу, те да је то добра прилика да укрсте досадашња искуства.

Компанија „Ежис“ недавно је завршила прифизибилити студију, у којој се процењује да ће изградња прве линије метроа коштати 1,8 милијарде евра, друге линије 2,2 милијарде евра, а план је да у наредном периоду буде урађена физибилити студија.

Министар је подсетио да је ове године потписан Меморандум о сарадњи у вези са реализацијом пројекта „Београдски метро“ са компанијом „Power China“, у оквиру другог самита „Појас и пут“ у Пекингу, као и да је 2011. године компанија „Алстом“ потписала са Градом Београдом Споразум о градњи прве линије метроа. Такође, 2014. године Синиша Мали, као градоначелник Београда, потписао је Меморандум о разумевању о градњи метроа са Републиком Француском.

Састанку је присуствовао и заменик градоначелника Београда Горан Весић, државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Миодраг Поледица, као и представници Амбасаде Француске у Београду.

bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Министарство финансија Републике Србије
Кнеза Милоша 20, 11000 Београд