Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Mali: Uspešna poseta Kini, ugovori za važne projekte
27.04.2019.

Ministar finansija Siniša Mali ocenio je danas za Tanjug, na kraju posete NR Kini, da je poseta srpske delegacije na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem bila veoma važna i uspešna i da se Srbija pokazala kao veoma pouzdan partner po pitanju brojnih infrastrukturnih projekata.

"Potpisali smo nekoliko veoma važnih sporazuma i ugovora", istakao je Mali u intervjuu za Tanjug.

Naglasio je da je najvažniji ugovor koji je potpisan tokom posete ugovor o izgradnji industrijskog parka u Borči koji će biti najveći kineski industrijski park u Evropi, a koji će se nalaziti pored Pupinovog mosta.

"Mi smo prošle godine potpisali sporazum o razumevanju, a evo već godinu dana nakon toga i ugovor s konkretnim biznis planom i očekujem početak radova već krajem godine. To je park koji treba da privuče oko 1.000 kompanija sa preko 10.000 zaposlenih. Svaki sporazum i ugovor koji smo potpisali podrazumeva nove kilometre autoputeva i nove kilometre pruge, kao i nova radna mesta", naveo je ministar.

Mali je istakao da je veoma važno i to što je potpisana finansijska konstrukcija za nastavak radova na Koridoru 11, odnosno početak radova na deonici autoputa Požega - Preljina od 30,9 kilometara, a ukupna vrednost investicije je 523 miliona dolara.

On je dodao da je 85 odsto kredit Eksim banke, odnosno 445 miliona dolara, dok ostatak ide iz budžeta Srbije.

"Već u narednih par nedelja ili meseci očekujemo početak radova. Zatim ugovor za gradnju pruge od Novog Sada do Subotice i Kelebije, čija je ukupna vrednost 1,162 milijardi dolara", kazao je Mali i dodao da je takođe 85 odsto sredstava obezbedila Eksim banka Kine u vidu kredita, a ostalo da će ići iz budžeta Srbije.

Mali očekuje krajem ove ili početkom naredne godine početak radova.

"Potpisali smo sporazum i o rekonstrukciji, ali ne i finansijski ugovor za rekonstrukciju pruge Beograd - Niš - Preševo", dodao je Mali.

Podsetio je da je cilj da cela pruga kroz Srbiju bude dobra pošto Kinezi imaju luku Pirej, u Grčkoj, i njima je glavni tranzit robe kroz Srbiju.

Kako je rekao, rekonstrukcija će mnogo značiti da Srbija bude žila kucavica robnog transporta kineske robe u Evropu i obrnuto.

"Zajedno sa autoputem Preljina - Požega i Moravskim koridorom, koji krećemo da gradimo u junu ili julu. To su novi kilometri autoputeva u Srbiji. To su novi mostovi, tuneli, nova železnička infrastruktura, to sve diže kvalitet naše infrastrukture u zemlji. Činimo sve da budemo atraktivniji za investitore, jer oni neće da dođu ako nema autoputa", rekao je Mali.

Ocenio je da sve to pokazuje koliko se situacija u Srbiji promenila i podsetio da su u Srbiju došli neki od najvećih kineskih investitora, poput kompanija Hbis, Ziđin, Linglong, čije su investicije pojedinačno milijardu i više evra.

Istakao je da se u Srbiji povećava broj zaposlenih i prihodi u budžetu i da je to najzdraviji način da se povećavaju plate i penzije.

Sve je to važno za podizanje životnog standarda građana Srbije i da je zato ova poseta Pekingu bila veoma važna i uspešna, rekao je ministar finansija.

On je podsetio i da je Srbija 2018. imala s Kinom 2,3 milijarde dolara trgovinske razmene, što je za 23 odsto više nego 2017. ili 15 puta više nego 2008.

"To su ogromne cifre koje pokazuju koliko se naša saradnja promenila i koliko su se odnosi promenili i koliko se razumevanje između lidera dve zemlje promenilo. To nikada nije bilo tako, sada je na jednom istorijskom maksimumu", rekao je ministar.

Naglasio je da će prioritet biti investicije u oblasti industrijske robotike, IT i veštačke inteligencije, u čemu je Kina svetski lider i da će Srbija probati da postane deo tog velikog kineskog uspeha, kako bi razvijali domaću ekonomiju i podigli standard građana.

Mali ističe da Srbi vole kineski narod i oni kada dođu u Srbiju osećaju se kao kod svoje kuće.

"Oni to cene, sporazum o saradnji Beograda i Pekinga je potpisan 1980. i tada je malo ko razmišljao o Kini. Mi jesmo očekivali njihov veliki uspeh i oni to cene. Lako je sada biti prijatelj Kini", rekao je Mali.

Mali dodaje da je juče na svečanoj večeri naša zemlja predstavljena u kulturno-umetničkom programu koji su pratili najveći svetski lideri.

"To se nije desilo za velike zemlje, a pokazuje koliko mora da budete fer i korektni i otvoreni i pošteni u međunarodnim odnosima i da se to ceni od strane kineskog lidera i naroda", rekao je Mali i dodao da je Vučić na večeri bio zajedno pored Sija, predsednika Rusije Vladimira Putina i drugih državnika.

Mali je rekao da je to velika čast ne samo za našeg predsednika već i za ceo srpski narod.

"Uspeli smo da izgradimo odnos između dva partnera koji su ravnopravni, iako smo mi mala zemlja, ali smo sa ljudske i profesionalne strane jednaki, i to je najvažnije", zaključio je Mali.


bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd