Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Ministri Siniša Mali i Rasim Ljajić sa predstavnicima kompanije Huaveji
27.04.2019.

Ministar finansija Siniša Mali i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić sastali su se danas u Pekingu sa potpredsednikom kompanije Huaveji Li Jianom i drugim predstavnicima te kompanije, sa kojima su razgovarali o mogućnostima da se 2020. godine u Republici Srbiji uvede 5G tehnologija.

- Reč je o digitalnom povezivanju zemalja koje se nalaze na Putu svile. Želimo da što pre krenemo sa uvođenjem 5G tehnologije, jer će nam to omogućiti još brži razvoj zemlje u narednom periodu. Upravo je i to deo Četvrte industrijske revolucije, koju ne želimo i ne smemo da propustimo – rekao je ministar finansija.

Mali je rekao i da su predstavnici kompanije Huaveji potvrdili strateško partnerstvo sa Telekomom Srbija, sa kojim je u toku zajednički projekat na izgradnji telekomunikacione infrastrukture.

- Cilj projekta je da se oko 750.000 domaćinstava u Republici Srbiji poveže optičkim kablovima. To će značiti brži internet, i još jedan korak napred ka Četvrtoj industrijskoj revoluciji. Srbija ima mnogo potencijala koji moramo da iskoristimo – istakao je Mali.

Ministar je dodao da je tema razgovora bio i koncept pametnih gradova, te da će predstavnici kompanije Huaveji u narednih mesec dana doći u Grad Niš, gde će početi da razvijaju taj koncept, kako bi kasnije mogli da ga primene i na ostale gradove u zemlji.

Ministri Mali i Ljajić borave u poseti Pekingu kao deo zvanične državne delegacije koja je predvođena predsednikom Aleksandrom Vučićem, a povodom održavanja foruma „Pojas i put“.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd