Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Ministar Mali: Jedinstveni informacioni sistem – klik do informacija
01.03.2019.

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali prisustvovao je danas, zajedno sa predsednicom Vlade Anom Brnabić, ministrom za državnu upravu i lokalnu samoupravu Brankom Ružićem i ambasadorom Švajcarske u Srbiji Filopom Geom, promociji Jedinstvenog informacionog sistema lokalne poreske administracije održanoj u hotelu „Crown Plaza“ u Beogradu.

Puštanjem u rad Portala Jedinstvenog informacionog sistema lokalne poreske administracije 1. januara, građanima i privredi omogućeno je da na klik dođu do informacija o svom porezu na imovinu i drugim izvornim javnim prihodima, ali i da podnesu prijavu za utvrđivanje poreza na imovinu fizičkih i pravnih lica.

Tim povodom, Mali je istakao da je za njega, kao ministra finansija, svaki vid olakšavanja rada privredi izuzetno važan.

„Veoma je značajno i to da su, po prvi put, podaci lokalnih poreskih administracija smešteni na jednom mestu, u jedinstvenoj formi“, rekao je ministar i dodao da Vlada i resorna ministarstva ovim dobijaju kompletan uvid u uspešnost i dinamiku plaćanja poreza.

Mali je istakao da se na taj način omogućava precizno praćenje jedinica lokalne samouprave i merenje koliko se uspešno naplaćuju javni prihodi, što može da bude mera i za transfere sa republičkog na lokalni nivo.

Ministar je iskoristio priliku da najavi i novu uslugu Poreske uprave - izdavanje poreskog uverenja o plaćenim obavezama u elektronskom obliku.

„Od danas ta uverenja Poreska uprava izdaje i eletronski, tako da ćete još manje vremena provoditi na šalterima, moći ćete odmah elektronski to da obavite“, objasnio je ministar.

Prema rečima ministra, reč je o uverenjima o plaćenim porezima, doprinosima za zdravstveno osiguranje, PDV-u, kao i o drugim plaćenim porezima i doprinosima.

„Portal predstavlja doprinos razvoju naše ekonomije i dugom putu digitalizacije kojoj je Vlada Srbije posvećena“, rekao je ministar Mali.

Govoreći o reformi Poreske uprave, Mali je istakao da je ona već započeta i da će do 30. juna biti potpuno reorganizovana.

„Sa novom sistematizacijom i novim ljudima, koji će biti obučeni na odgovarajući način, broj filijala će biti smanjen sa 78 na 37. To će omogućiti Poreskoj upravi veću efikasnost“, naglasio je ministar.

On je dodao da će u 2020. biti na snazi nova fiskalna politika koja će omogućiti da sve fiskalne kase u isto vreme budu u komunikaciji sa Poreskom upravom, a sve sa ciljem otkrivanja sive ekonomije.

„Do kraja godine ćemo nabaviti i softverske pakete koji će biti usmereni na to da se sve naplate obračunavaju odmah tako da može brže da se izvrši povraćaj PDV-a putem tzv. elektronske fakture, pošto je to bio jedan od najvažnijih zahteva privrede“, rekao je ministar.

Jedinstveni informacioni sistem pomoći će Srbiji da napreduje na Duing biznis listi, napominje predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ističe da će to omogućiti našoj zemlji nove investicije i radna mesta.

„Uvođenjem eUprave uvodi se osnovni red u državi. Najveći benefit za državnu upravu je što mi zdrav razum i red uvodimo u državnu upravu, a za građane i privredu postajemo servis“, navela je premijerka.

Prisutnima se na promociji Jedinstvenog informacionog sistema lokalne poreske administracije obratio i ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, istakavši da je ova oblast zahtevala temeljno uređenje, jer je zbog nepopisane imovine i nesređenih evidencija i naplata poreza bila loša.

„Uspostavljanje Jedinstvenog informacionog sistema lokalne poreske administracije (LPA) veoma je važno za razvoj lokalne samouprave, jer su porezi značajan deo njihovih prihoda, iz kojih finansiraju izgradnju infrastrukture, rad vrtića, razvoj komunalnih usluga i druge svakodnevne potrebe građana”, izjavio je ministar Branko Ružić.


Foto: Tanjug
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd