Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Ministar Mali: Vansi preuzeo upravljanje aerodromom “Nikola Tesla”
21.12.2018.

Ministar finansija Siniša Mali, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević i otpravnik poslova u ambasadi Francuske Nikola Faj prisustvovali su konferenciji za medije koja je održana nakon sednice Vlade Republike Srbije na kojoj je konstatovano da je kompanija „Vansi aerodromi“ ispunila sve prethodne uslove iz Ugovora o koncesiji, a koji se tiču upravljanja aerodromom „Nikola Tesla“. Ta kompanija je uplatila jednokratnu koncesionu naknadu u iznosu od 501 milion evra i preuzela upravljanje aerodromom na period od 25 godina.

Ministar Siniša Mali rekao je da će ukupno ulaganje Vansija u aerodrom biti 1,46 milijardi evra, a tu spadaju jednokratna naknada, minimalne godišnje koncesione naknade i kapitalna ulaganja. On je objasnio da je prvih 501 milion evra danas uplaćen, i da će na ime dividende taj novac biti raspoređen u budžet Republike Srbije u iznosu od 417 miliona evra, dok će ostatak od 85 miliona evra pripasti malim akcionarima.

Srbija ostaje vlasnik aerodroma, a tokom trajanja koncesije "Vansi" je dužan da uplaćuje koncesionu naknadu svake godine, kao i da sprovodi ulaganja u aerodromsku infrastrukturu u rokovima, i u skladu sa Ugovorom o koncesiji, rekao je ministar Mali.

“Deo novca biće iskorišćen za vraćanje starih dugova koje je ostavila prethodna vlast, kako bi se našoj deci ostavila čista budućnost. Ostatak novca biće iskorišćen za velike infrastrukturne projekte u budućnosti”, istakao je ministar finansija.

Kada je reč o godišnjoj koncesionoj nakadi, ona će iznositi između 4,4 miliona evra do 15,1 miliona evra, i biće uplaćivana u narednih 25 godina u zavisnosti od ostvarenih rezultata.

„Vansi se obavezao da će uložiti u razvoj infrastruktre ukupno 732 miliona evra, a neke od najvažnijih investicija u prvih pet godina biće: sanacija i rekonstrukcija glavne poletno-sletne staze, izgradnja umetnute poletno-sletna staze, izgradnja novih rulnih staza i rekonstrukcija pomoćnih, kao i izgradnja brzih izlaza sa piste, rekonfiguracija terminala i izgradnja novih objekata i unapređenje sistema“, rekao je Mali.

Ministar naglašava da je cilj kompanije Vansi da u narednih 25 godina broj putnika poraste tri puta, odnosno sa 5,3 miliona na 15 miliona, a broj aviooperacija da se duplira sa 59.000 na 120.000.

„Sa strateškim partnerom očekujemo dalji veliki razvoj naše vazdušne luke, zajedno sa Er Srbijom koja je najbrže rastuća i dominantna aviokompanija u regionu, što je osnova za razvoj privrede", rekao je Mali i dodao da je cilj da se od aerodroma „Nikola Tesla“ napravi dominantno čvoršte u regionu.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević rekao je da je država tražila od francuske kompanije da brine o zaposlenima na aerodromu.
"Imamo mogućnost da dobijemo moderan aerodrom i ponos", naveo je Đorđević.

Otpravnik poslova u ambasadi Francuske Nikola Faj rekao je da je Ambasada Francuske srećna zbog početka koncesije.

"Vansi ima veliko iskustvo u upravljenju međunarodnim aerodromima u Fancuskoj i svetu, i ne sumnjam da će zbog stručnog znanja doprineti i razvoju aerodroma u Beogradu, koji ima veliki potencijal. Dolazak Vansija doprinosi da Srbija postane još aktraktivnija za francuska preduzeća, i da ekonomski odnosi dve zemlje ojačaju", istakao je Faj.

Vansi je jedna od najvećih kompanija u svetu u toj oblasti, posluje u 12 zemalja i upravlja sa 45 aerodroma. Vansi je na tim aerodromima tokom prošle godine imao više od 180 miliona putnika, a rast saobraćaja je nastavljen i u ovoj godini.


Foto: Tanjug

bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd