Министарство финансија - Влада републике Србије
Напредна претрага akcija


Вести
Верзија за штампу
Усвојен буџет за 2019. годину и сет реформских закона
07.12.2018.

Народна скупштина Републике Србије усвојила је данас великом већином гласова посланика Закон о буџету за 2019. годину, као и сет реформских закона.

Буџетом су предвиђени укупни приходи од 1.246,2 милијарде динара и расходи у висини од 1.269,1 милијарду динара, што даје предвиђени дефицит од 22,9 милијарди динара, односно 0,4 одсто БДП-а.

Образлажући предлог буџета, министар финансија Синиша Мали је истакао да су главне карактеристике пораст животног стандарда грађана, растерећење привреде кроз смањење пореског оптерећења на рад и нови инвестициони циклус који обухвата већа издвајања за јавна улагања.

„Буџет за 2019. годину је пре свега уравнотежен, а главна карактеристика је његов социјални аспект“, рекао је Мали.

Реформски закони, уз буџет, који брине о грађанима Србије, допринеће повећању инвестиционих активности и смањењу незапослености, навео је тада министар.

„Буџетом су предвиђени укупни приходи од 1.246,2 милијарде динара и расходи у висини од 1.269,1 милијарду динара, што даје предвиђени дефицит од 22,9 милијарди динара, односно 0,4 одсто БДП-а“, рекао је Мали.

Он је нагласио да захваљујући повољним кретањима у реалном сектору и законским решењима, а која треба додатно да растерете привреду, као и расту страних директних инвестиција, очекујемо преливање њихових позитивних ефеката на тржиште рада.
„Пројектован је реални раст БДП-а од 3,5 одсто и просечна инфлација 2,3 одсто“, додао је Мали.

Он је напоменуо да је буџет за наредну годину резултат и наставак реформских процеса запоцетих 2014. године, који су, како је истакао, резултирали сјајном 2018. годином у којој су остварени изузетни резултати у економији, при чему је у периоду јануар-септембар забележен привредни раст од 4,5 одсто, а стопа незапослености у трећем кварталу смањена на 11,3 одсто.

Додао је да окосницу буџетске и фискалне политике у наредној години чине мере растерећења привреде, кроз подстицај расту и запошљавању, и напуштање такозваних кризних мера које су биле на снази у оквиру програма фискалне консолидације.

Мали је том приликом најавио повећање плата у Србији у јавном сектору између седам и 12 одсто, а за плате се у буџету налази 294,4 милијарде динара, што је за око 33 милијарде динара више него у 2018. години.

Улагања за капиталне инвестиције ће бити 220 милијарди динара, што је за 43 милијарди динара више него 2018. године.

bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Министарство финансија Републике Србије
Кнеза Милоша 20, 11000 Београд