Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Mali: Projekat TPS Zemun biće završen do kraja 2021. godine
09.10.2018.

Ministar finansija Siniša Mali potpisao je danas sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) Ugovor o garanciji za Projekat tehničko-putničke stanice (TPS) Zemun - Faza 2, čija je vrednost 22 miliona evra.

Mali je rekao da će ceo projekat gradnje TPS Zemun biti završen do kraja 2021. godine ili početka 2022. godine i da će omogućiti bolji i bezbedniji železnički saobraćaj u Beogradu i Srbiji.

"Završićemo konačno rekonstrukciju i izgradnju kako bi se TPS Zemun privela nameni", naglasio je Mali i podsetio da je ta stanica počela da se gradi 1977. godine, a da je otvorena 1981. i da nikad nije potpuno završena.

Projekat podrazumeva izgradnju funkcionalne celine za održavanje železničkih voznih sredstava za prevoz putnika, a njegovom izgradnjom biće oslobađene zauzete površine u centralnoj gradskoj zoni.

"Sa ovim novcem ćemo da izgradimo 14.000 kvadrata, a 19.000 kvadrata postojećeg prostora ćemo potpuno da rekonstruišemo i 17,4 km novih koloseka ćemo da napravimo. TPS Zemun je integralni deo Beogradskog železničkog čvora i nove železničke stanice Prokop", naveo je Mali.

Podsetio je da se u TPS Zemun vagoni i lokomotive popravljaju, sređuju i održavaju, kao i da će se sa završetkom tog projekta osloboditi Savski amfiteatar od šina i koloseka.

Vlada Srbije je, kako kaže, posvećena tome da se putna infrastruktura potpuno dovede u red i da grade i novi kilometri autoputa.

Naveo je da će do kraja godine biti završen Koridor 10 i deo Koridora 11, da će se graditi Moravski koridor, kao i autoput ka Sarajevu.

"Sve kako bi podigli kvalitet života u našoj zemlji. U razvijenim zemljama se sve više ljudi odlučuje da putuje vozom i zato hoćemo da železničku infastrukturu u potpunosti obnovimo. Gradimo i brzu prugu ka Budimpešti", naglasio je Mali.

Ugovor je u ime EBRD potpisala direktorka za transport Sju Baret, koja je rekla da će 17 miliona evra biti za drugu fazu sređivanja depoa u Zemunu i pet miliona za uvođenje novih informacionih sistema.

Baret je rekla da EBRD potvrđuje snažno partnerstvo sa Vladom Srbije i Srbija vozom i da će nastaviti da učestvuje u železničkim projektima u Srbiji.

Ona kaže da će novi objekat TPS Zemun koristiti nove tehnologije koje će omogućiti uštedu energije, smanjenje trajanja putovanja, privući će veći broj putnika i slično. Kako je rekla, biće instaliran automat za prodaju karata putnicima, koji će moći da je kupe i preko interneta i mobilnih telefona.

Cilj realizacije projekta je da se na lokaciji TPS Zemun izgrade svi potrebni objekti, koloseci, postrojenja, oprema i instalacije u funkciji nege, održavanja i očekivanja rada voznih sredstava za prevoz putnika, sa kapacitetima u skladu sa očekivanim obimom rada.

Finansiraće se rekonstrukcija i sanacija postojećih objekata i infrastrukture - gornji i donji stroj pruge i završetak radova na započetim objektima.

Državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva Miodrag Poledica je naglasio da je TPS Zemun deo Beogradskog železničkog čvora i zahvalio EBRD na višedecenijskom partnerstvu.

On je rekao da vlada pokreće veliki investicioni ciklus za razvoj železničkog saobraćaja i infrastrkture.

Naveo je da je ceo projekat TPS Zemun vredan ukupno za dve faze 47 miliona evra plus pet miliona evra za bolje funkcionisanje tog preduzeća.

Osim Ugovora o garanciji za Projekat TPS Zemun, faza 2, danas je potpisan i Ugovor o zajmu za taj projekat između Srbija voza i EBRD-a.

bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd