Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Mali: Minimalna cena rada u Srbiji po prvi put preko 27.000 dinara
10.09.2018.

Sednica Socio – ekonomskog saveta održana je danas u zgradi Vlade Republike Srbije, a ministar finansija Siniša Mali istakao je da će minimalna cena rada po prvi put preći 27.000 dinara, odnosno iznosiće 155 dinara po času, što je povećanje od 8,6 odsto u odnosu na dosadašnju cenu rada od 143 dinara po času. Sednici je prisustvovala i predsednica Vlade Ana Brnabić.

Na konferenciji za medije, koja je održana nakon sednice Saveta, ministar Mali je istakao da je povećanje minimalne zarade deo šireg paketa mera koje treba da dovedu do boljeg privrednog ambijenta, zadovoljnijeg radnika i boljeg životnog standarda.

„Sada smo na stabilnom putu oporavka naše ekonomije i minimalnu cenu vidimo kao deo mozaika koji se zove privredni ambijent, koji treba da doprinese da još više rastemo, da budemo bolji i da plate budu još više“, rekao je ministar Mali obraćajući se novinarima.
On je istakao da se Vlada rukovodila realnim osnovama, te da je čak kompromisno izašla van okvira koje određuju makroekonomski pokazatelji rasta naše ekonomije.

„Za 2018. godinu iznos minimalne zarade bio je 24.882 dinara, a sa ovim povećanjem idemo na 27.022 dinara. Ovo je prvi put da je pređena ta granica od 27.000 dinara“, kazao je ministar Mali i izneo ohrabrujuća očekivanja da će minimalna zarada u narednom periodu rasti još brže i dinamičnije na šta ukazuju i odlični privredni rezultati koje smo ostvarili u ovoj godini.

Prema njegovim rečima, treba imati u vidu da je povećanje minimalca, samo deo ukupnog paketa mera koje vlada priprema do kraja godine, među kojima su – povećanje penzija penzionerima, ukidanje parafiskalnih nameta i povećanje zarada u javnom sektoru.
Ministar je izrazio zadovoljstvo pregovorima, rekavši da su se pregovarači međusobno borili „argumentacijom“ kao i da su se uvažavali međusobni predlozi.

„Nama je cilj da konkurenost ekonomije postane još veća, da se investitori odlučuju na ulaganje u Srbiji, da zaposle naše ljude i našu decu. Razgovaramo o Zakonu o naknadama kako bi dali predvidivost investitorima, želimo da umanjimo opterećenja na zarade. To su razgovori koji nas očekuju narednih nekoliko nedelja. Ako uspemo u tome stvorićemo konkurentniji ambijent, želimo da budemo šampioni u rastu, a to će dalje uticati na lakše razgovore o minimalcu“, rekao je ministar.

Mali je izjavio da su svi pokazatelji srpske privrede veoma dobri, da pokazuju veliki pomak napred i da su to dobre vesti za građane Srbije.
“Mi nemamo za građane Srbije loše vesti. Stopa rasta je 4,9 odsto u šest meseci po čemu smo u top tri zemlje Evrope, nezaposlenost je sa 25,9 odsto sada pala na 11,9 odsto”, kazao je Mali.

Na konferenciji za novinare pohvaljena je ažurnost i zalaganje ministra finansija i njegovih saradnika da na sve inicijative i predloge u kratkom vremenskom roku odgovori.
Miloš Nenezić, predsedavajući SES-a i predsednik Unije poslodavaca Srbije je s tim u vezi rekao da je to jedna novina koja u odnosu na prethodnu praksu veoma ohrabruje.

„Ono što takođe imamo u Ministarstvu finansija je novina, ne samo prisustvo na sednicama Socijalno-ekonomskog saveta i na kolegijumu već i interaktivnost da po zaključcima i mišljenjima koje daje Socijalno-ekonomski savet imamo odziv i od ministra i od njegovih službenika i to je da nam na inicijative odgovaraju u pismenom obliku maltene odmah posle sednice Socijalno-ekonomskog saveta. Poslodavcima to daje nadu da ćemo stvarno doći do takvog privrednog ambijenta da možemo da kažemo da u nekom periodu od nekoliko godina, dođemo ne samo do nivoa minimalne cene rada koja će biti jednaka minimalnoj potrošačkoj korpi već da možemo da kažemo da ekonomija ide stvarno u pozitivnom smeru i razvoju“, rekao je Nenezić.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević istakao je da je važna želja Vlade da na jedan transparentan način predstavi ono što su njene mogućnosti i „kompromis šta želimo da vidimo kao zajednički rezultat“.

„Nastavićemo borbu za bolje uslove rada i borbu protiv rada na crno. Više će se novca ulagati u zaštitu na radu. Mi smo otvorili to pitanje i u narednim mesecima će javnost biti upućena u to što mi radimo“, rekao je on.

Predsednik UGS Nezavisnost Zoran Stojiljković istakao je značaj činjenice da posle dugog niza godina od formiranja „u Socijalno-ekonomskom savetu postoji klima pravog efektivnog argumentovanog dijaloga u kome se svi služe argumentima i dokazima i pokazuju dobru volju da se dođe do rezultata“.

On je rekao da nisu uvaženi zahtevi sindikata za povećanjem minimalca od deset odsto, ali je izrazio očekivanje da se minimalna cena rada dalje povećava u naredne tri godine i da dostigne iznos minimalne potrošačke korpe.

bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd