Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Mali: Strateško partnerstvo RTB Bor sa kineskom kompanijom novi podstrek razvoju istočne Srbije
31.08.2018.

Ministar finansija Siniša Mali istakao je danas da je prodaja Rudarsko- topioničarskog basena Bor od strateškog značaja za Srbiju i naveo da će zahvaljujući ovoj uspešnoj prodaji, istok Srbije ponovo postati nosilac razvoja naše ekonomije.

„Prodaja RTB Bor je od strateškog značaja za Republiku Srbiju. Sa ovim postojećim obimom proizvodnje i brojem zaposlenih, to preduzeće doprinosi našem BDP-u 0,8 odsto na godišnjem nivou. Sa novim investicijama od 1,260 miljardi dolara u narednih šest godina, sa povećanjem obima proizvodnje od nekoliko puta, učešće RTB Bor u ukupnom BDP će se minimum duplirati“, rekao je ministar Mali na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom energetike i rudarstva Aleksandrom Antićem u Vladi Srbije na kojoj je objavljeno da je najbolju ponudu dao kineski "Ciđin majning grup" (Zijin Mining Group Co., Ltd).

On kaže da je ova uspešna prodaja odlična vest za građane Srbije.

„Za građane Bora, Majdanpeka, ovo je fenomenalna vest. Treba zamisliti kako će taj kraj izgledati kada se investira 1,260 milijardi dolara u narednih šest godina. Obaveza Vlade Srbije je da što pre završi Dunavski koridor, od Požarevca, ka velikom Gradištu, Donjem Milanovcu, da investiramo više u infrastrukturu. Sa investicijama, ceo istok Srbije ponovo postaje nosilac rasta i razvoja naše ekonomije“, rekao je ministar.

U prvih šest meseci ove godine stopa rasta naše ekonomije je 4,5 odsto, ističe ministar Mali i navodi da smo među tri zemlje u Evropi po tom rastu.

„Sa ovom investicijom pretendujemo da budemo prvi, da budemo u Ligi šampiona i zemlja u Evropi sa najvećom stopom rasta u narednih nekoliko godina“, rekao je Mali.

Podsetio je da uspeh ovog tendera ukazuje da se Srbija promenila i da je sada ekonomski snažnija, s obzirom na prethodne neuspele pokušaje privatizacije.

„Sada se vidi koliko je važna stabilizacija javnih finansija i koliko su bile hrabre odluke predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića dok je još bio predsednik Vlade 2014. godine“, rekao je on.
„Kada sada posmatrate našu makroekonomiju, ne postoji loš pokazatelj - suficit u budžetu, visoki privredni rast, stabilan kurs i inflacija, opadajući dug u BDP, sve su to parametri koje gledaju investitori i na osnovu kojih se stiče poverenje investitora da dođu u Srbiju i investiraju u našu zemlju“, istakao je ministar Mali.

Ministar je izneo i najnoviji podatak Republičkog zavoda za statistiku da je stopa nezaposlenosti u našoj zemlji ispod 12 odsto (11,9 odsto), a da je pre pet godina bila preko 25 odsto.

„Želim da zahvalim predsedniku Aleksandru Vučiću na njegovim hrabrim odlukama, koje su stabilizovale naše javne finansije i Srbiju postavile da bude faktor stabilnosti u regionu. Za građane to znači sve - bolju infrastrukturu i više radnih mesta“, rekao je on i podsetio da bi do kraja septembra trebalo da budu završeni pregovori oko ugovora a da se do kraja godine zavrsi klouzing, odnosno zatvori cela finansijska konstrukcija prodaje većinskog udela u RTB Bor.

Na tender za RTB Bor prijavile su se tri kompanije, ali su dve ispunile uslove – kineski „Ciđin majning grup“ i Ruski Ju gold.

„Kineska kompanija "Ciđin majning grup“, koja je danas izabrana za strateškog partnera Rudarsko-topioničarskog basena "Bor", uložiće 1,46 milijardi dolara u RTB“, rekao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

„Ciđin majning grup" ima obavezu investiranja 350 miliona dolara za dokapitalizaciju, a kineskoj kompaniji će pripasti 63 odsto vlasništva u "Boru". Kineska kompanija se obavezala, da sačuva 5.000 radnih mesta i investira 200 miliona dolara za rešavanje istorijskih dugova, čije je pokrivanje predviđeno UPPR-om (unapred pripremljen plan reorganizacije)“, rekao je Antić.

Ruski Ju gold je investicionim planom ponudio ulaganje od 836 miliona dolara, kao i da će obaveze predviđene UPPR vratiti u roku od osam godina, a ta kompanija je tražila 65 odsto vlasništva.

Podsećanja radi, na Javni poziv za strateško partnerstvo u RTB-u mogle su da se jave samo kompanije koje se najmanje 10 godina bave proizvodnjom bakra i dugih nemetala i da su prošle godine ostvarile prihod od najmanje pola milijde dolara.

"Ciđin", jedan od najvećih kineskih proizvođača zlata, drugi je po proizvodnji bakarne rude i treći u proizvodnji rude cinka. Ta kompanija u devet zemalja zapošljava 17.500 radnika, a prošle godine je u svetu bila na 22. poziciji najvrednijih rudarskih kompanija čije su akcije na berzi.

bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd