Министарство финансија - Влада републике Србије
Напредна претрага akcija


Вести
Верзија за штампу
ММФ потврдио нови програм са Републиком Србијом
19.07.2018.

Борд извршних директора Међународног монетарног фонда (ММФ) потврдио је на јучерашњој седници у Вашингтону нови аранжман сa Републиком Србијом, који ће трајати 30 месеци, односно до јануара 2021. године.
Нови програм сарадње уз подршку Инструмента за координацију политике (Policy Coordination Instrument - PCI) је искљичиво саветодавни и не предвиђа коришћење финансијских средстава.

Министар финансија Синиша Мали каже да је нови аранжман са ММФ-ом веома важан јер показује да је Република Србија у претходном периоду остварила добре економске резултате, те да јој више није потребна финансијска помоћ.

-Ово је још један корак на нашем путу структурних реформи и добар сигнал за инвеститоре. Важно је да одржимо макроекономску и финансијску стабилност, да унапредимо нашу привреду, да повећамо конкурентност и да обезбедимо високе стопе раста, јер само то значи нова радна места и бољи животни стандард наших грађана – истакао је министар Мали.

Он је истакао да су главни циљеви Програма одржавање јавног дуга у дефинисаним оквирима у односу на бруто домаћи производ (БДП), одржавање укупног дефицита у дефинисаним оквирима у односу на БДП, реформа система плата у јавном сектору, настављање реформе Пореске управе и успостављање мера за смањење времена процесуирања рефундација ПДВ-а, усвајање новог Закона о накнадама и одржавање инфлације у дефинисаним оквирима.
-Потпуно смо посвећени овим циљевима и то ће нам бити апсолутни приоритет у наредном периоду. Важно је да ојачамо наше институције и да их учинимо још ефикаснијим, а ту пре свега мислим на модернизацију Пореске управе, која је неопходна – закључио је Синиша Мали.

На седници у Вашингтону истакнуто је да економски изгледи Републике Србије остају стабилни.

PCI је нови инструмент који је ММФ увео током 2017. године у циљу пружања подршке земљама чланицама које су посвећене реформама, али којима није потребна финансијска подршка те међународне финансијске институције.

bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Министарство финансија Републике Србије
Кнеза Милоша 20, 11000 Београд