Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Siniša Mali: Cilj mi je bolji kvalitet života svih građana Srbije
06.06.2018.

Pozitivna trema uvek postoji i mislim da je to dobro, jer vas motiviše da radite bolje. Mada, iskreno da vam kažem, ne stižem da razmišljam o tome kako se osećam i mislim da to nije ni važno, jer imamo puno posla koji ne sme da čeka. Ovako za Blic, u prvom intervjuu nakon stupanja na mesto ministra finansija, Siniša Mali odgovara na pitanje da li ima tremu.

Ja volim izazove, a ovaj sada izazov je potpuno drugačiji od onog koji smo imali u Gradu, gde smo zatekli rekordno visok deficit i dug od 1,2 milijarde evra. U Republici danas imamo stabilne finansije, ali to treba da nam bude motiv da radimo više i da obezbedimo rast koji je uvek neophodan. Mislim da mi je velika prednost što sam vodio Grad Beograd koji učestvuje sa 40 odsto u BDP-u Republike, tako da dobro poznajem sistem, istakao je ministar.

Koji će vam biti prva tri koraka kao ministra finansija i šta vidite kao najveće izazove i probleme u resoru?

Za mene je najvažnijii cilj da svaki građanin Srbije, u svakom selu, naselju i gradu, ima bolji kvalitet života. Posebno mi je važno da našim mladim ljudima obezbedimo sigurnu budućnost, da zasnuju svoje porodice ovde i da ostanu u Srbiji. I zato ističem dve stvari: održavanje stabilnosti za koju se Vlada izborila uz teške, ali neophodne mere, i obezbeđivanje privrednog rasta. To znači ulaganje u infrastrukturu, obrazovanje, IT sektor. Na taj način obezbeđujemo nova radna mesta i razvijamo našu privredu.

U narednom periodu nas očekuje nastavak saradnje sa MMF-om i drugim renomiranim međunarodnim finansijskim institucijama. Oni će doći u Beograd sledeće nedelje, tako da ćemo tada definisati stav po pitanju povećanja plata u javnom sektoru, a tema će biti i najavljeno ukidanje Zakona o privremenom smanjenju penzija. Veliki izazov je svakako reforma javnog sektora i javnih preduzeća. U Gradu smo po tom pitanju uradili odličan posao, s obzirom na to da su sva javna i javno - komunalna preduzeća od minusa od dve milijardi dinara došli u plus od 10 milijardi.

Šta mislite o radu i učinku Dušana Vujovića i da li biste vi nešto drugačije radili?

Gospodin Vujović je renomiran finansijski stručnjak koji je dobro radio svoj posao. Za vreme njegovog mandata sprovedena je fiskalna konsolidacija, smanjen budžetski deficit, započeto restrukturiranje privrede, unapređeno poslovno okruženje. To nije bio nimalo lak posao i ja mu čestitam na postignutim rezultatima. Svako ima neki svoj način rada, možda bih nešto uradio drugačije, ali mislim da je najvažnija vizija i strategija kojom se vodimo. Ja sam prethodnih godina vrlo često razgovarao sa mojim prethodnikom, imao sam i ulogu neformalnog savetnika predsednika Aleksandra Vučića kada je reč o finansijama, tako da sam bio uključen u čitav proces.

Premijerka Brnabić vas je svesrdno branila od napada opozicije u parlamentu i predstavila vas kao veliko pojačanje. Kako gledate na tih nekoliko dana u Skupštini?

Zadatak opozicije je da napada i kritikuje. Argumentovana kritika je uvek dobro došla i iz nje nekad možete mnogo da naučite. Međutim, ono što se moglo čuti od opozicije u Skupštini Srbije tokom rasprave o izboru za ministra finansija, bile su samo optužbe bez pokrića i paušalne ocene. Nije bilo lako sedeti dva dana u poslaničkoj klupi bez mogućnosti da odgovorite na neosnovane optužbe. Mada, više sam sklon da, umesto rečima, na optužbe i nerad odgovaram svojim radom.

Da li će vam biti teže da pregovarate sa MMF-om i da brinete o budžetu ili da u Skupštini replicirate opoziciji?

Različite su to vrste razgovora da bi se mogle porediti. Možda će mi ipak biti malo teže da, kako kažete “repliciram sa opoziciji”, jer nisam profesionalni političar i ne želim da se bavim izmišljenim aferama i napadima bez pokrića, što opozicija jedino koristi u svojim nastupima. MMF je ozbiljna međunarodna finansijska institucija i mislim da se bolje snalazim u toj vrsti razgovora, jer u tome imam i mnogo više iskustva, pre svega radeći u Njojorku, Londonu i Pragu. Mislim da to prvenstveno i jeste moj posao, i ako ga budem dobro radio, građani Srbije će moći da osete boljitak.

Čija vam je podrška najviše značila tokom prethodnih dana?

Na mesto ministra finansija izabrala me je Narodna skupština Republike Srbije, na predlog predsednice Vlade Ane Brnabić. Osim podrške premijerke i narodnih poslanika, nije izostala ni podrška kolega iz Vlade, kao ni ekonomskih stručnjaka. Javilo mi se mnogo ljudi iz inostranstva sa kojima sam nekada radio i zaista su mi pružili veliku podršku. Ono što meni posebno znači jeste podrška predsednika Aleksandra Vučića, čije mišljenje izuzetno poštujem, budući da su mu interes građana i njihova dobrobit uvek na prvom mestu.

Foto: Vladimir Živojinović, BLIC
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd