Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Siniša Mali: Vodiću računa o svakom dinaru
29.05.2018.

Novoizabrani ministar finansija Siniša Mali kaže za RTS da ima velike planove za Srbiju i dodaje da mu je najveći izazov na novoj funkciji da privredni rast bude što veći.

On je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da mu je jedan od planova da održi makroekonomsku stabilnost, te da se udeo javnog duga u BDP-u smanji ispod 50 odsto.

Kaže da je stupanje na funkciju ministra finansija drugačija vrsta izazova nego stupanje na mesto gradonačelnika Beograda, jer je finansijska situacija tada u Beogradu bila drugačija nego danas u Srbiji.

"Kao gradonačelnik nasledio sam rekordni dug Beograda, milijardu i dvesta miliona, rekordan deficit od 20 odsto. U protekle četiri godine smo se dobro nosili sa tim, budžet grada je stabilizovan. Republika ima drugačije trenutno stanje – naše javne finansije su stabilizovane, tri godine unazad imamo suficit, učešće javnog duga nam je ispod 60 odsto, a bilo je preko 70 pre nekoliko godina", napominje ministar.

On kaže da, "uz svo dužno poštovanje prema prethodnicima", posao ministra finansija nije da sačuva državnu kasu , već da je uveća kako bismo deci obezbedili bolju budućnost.

Cilj je, ističe, da budžet bude što veći.

"Najveći izazov mi je da stopa ekonomskog rasta bude što viša. Sjajna je vest za građane Srbije stopa od 4,5 odsto, želimo da tako bude i nadalje. Želim nove kilometre auto-puteva, nove fabrike, da smanjujemo nezaposlenost. Hoću da se borim za svako novo radno mesto. Moja dužnost će biti da obezbedim novac za sve to u budžetu. Sve se meri time koliko je životni standard veći", naglašava ministar.

Ukazuje da ima mesta za povećanje plata u javnom sektoru zahvaljujući, kako kaže, odgovornoj politici vođenoj u prethodnom periodu.

"Mislim da je fer da oni koji su podneli teret reformi vide korist od reformi. Predsednik Vučić je najavio ukidanje zakona o privremenom umanjivanju penzija, kao i povećanje penija za one koji primaju ispod 25.000 dinara. U narednih nekoliko meseci nas očekuje razgovor sa MMF-om o povećanju plata", navodi ministar finansija.

Odgovarajući na pitanje kako se nosi sa kritikama opozicije, Siniša Mali kaže da mu ne smetaju.
" Na kritike ću odgovarati rezultatima rada. Građani Beograda su rekli šta misle o tim kritikama na izborima u Beogradu. Sa istim žarom baviću se i Srbijom i problemima Srbije. Ova zemlja treba da bude zemlja u kojoj će naša deca da ostvare svoje snove", istakao je ministar.

Izvor: RTS

bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd