Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Vujović na dodeli nagrade “Preduzetnik 2016.”: Mala i srednja preduzeća su presudna za razvoj srpske privrede
07.06.2017.

Vinariji Kovačević iz Iriga pripala je nagrada Preduzetnik za 2016. godinu u novčanom iznosu od 20.000 evra, koju je danas dodelila dnevna novina Blic, u saradnji sa Socijete ženeral bankom.

Vlasnik vinarije Miroslav Kovačević rekao je da firma zapošljava oko 100 radnika.

"Za uspeh je važan timski rad, trudimo se da se osećamo kao porodica, a ne kao firma. Pratimo inovacije, ali ne zaboravljamo tradiciju", rekao je Kovačević.

Ministar finansija Dušan Vujović je prilikom dodele nagrade rekao da podržava inicijativu Blica jer su "mala i srednja preduzeća presudna za razvoj svake privrede, posebno srpske, koja prelazi iz netržišne u tržišnu".

"U Americi je u jednom trenutku osnovano 5.000 preduzeća iz sektora auto-industrije, a preživelo je nekoliko. Treba podržati mnogo malih firmi da bi u konkurenciji preživeli najbolji", rekao je Vujović.

U Srbiji je, prema njegovim rečima, zahvaljujući malom biznisu, otvoreno 750.000 radnih mesta.

"Kampanja podrške malom i srednjem biznisu gradi svest da ima smisla preuzeti rizik, a ne završiti školu i čekati posao. Među onima koji su sami započeli posao ima i takvih koji su rizikovali i založili ceo imetak", rekao je Vujović.

Dodao je da su male firme najvitalnije, da spajaju preduzetništvo i inovacije i da ih, kada narastu, preuzimaju 'veliki'.

On je istakao da ne treba čakati da male firme postanu uspešne da bi se podržale, već da im i pre toga treba pomoći, prepoznavanjem uspešnih ideja.

"U Srbiji postoje instrumenti za podršku, ali oni još mogu da se unaprede. Kada banke očiste teren od nenaplativih kredita trebalo bi da na osnovu poslovnog instikta odaberu i više podrže male i srednje fime, iako sve ne mogu i ne budu uspešne", rekao je Vujović.
Izvor: Beta
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd