Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Vujović: Državna preduzeća u finansijskim poteškoćama najveći izazov Srbije, važno zaustaviti subvencije
17.01.2017.

Najveći spoljašnji ekonomski izazov za Srbiju ove godine je veoma složena i nepridvidiva sitaucija u svetu i Evropi, ali za Srbiju su mnogo važniji pojačanje investicione aktivnosti, oživljavanje završetka restrukturisanja propalih državnih preduzeća i oživljavanje proizvodnje, rekao je danas ministar finansija Srbije Dušan Vujović.

Na konferenciji "Juromani" u Beču Vujović je rekao da je dobro što Evropa nastavlja politiku monetarnog prilagođavanja uslovima na tržištu, ali je pitanje da li će to proizvesti dovoljno oživljavanje privrednog rasta, s obzirom da Srbija na to tržište izvozi 70 odsto.

Druga strana su, kako je rekao Vujović, najave promene politike svetske trgovine i drugo što "može da to poremeti, ali pratimo da bismo odgovorili na pravi način".

"Mislim da je efekat povećanja investicione aktivnosti i restrukturisanja problematičnih preduzeća mnogo jači izazov", kazao je novinarima Vujović.

Vujović je rekao da restrukturiranje zahteva poštovanje procedure i programa. Rekavši da može da se objavi početak tog procesa, Vujović je za RTB Bor rekao da postoji čitav niz stvari koje tek treba rešiti, uključujući analizu grešaka iz prošlosti. "Jako je važno da postoji rešenost da se popravi menadžment tih firmi", rekao je novinarima ministar finansija Srbije.

Vujović je kazao da za RTB Bor i pančevačku Azotaru očekuje da se nađe rešenje i da se prekine potreba da dobijaju pomoć od države, da nađu mesto na tržištu i privuku investitore da bi se razvijale.

"Naš je interes da podržimo sve investitore koji mogu sredstvima, menadžmentom i tržištem da podrže i nađu rešenje. Ko će na kraju biti partner, to je proces koji mora da ima svoje rešenje", rekao je on.

Otežavajuća okolnost za Bor je, kako je rekao, i to što se tržište nalazilo u jako lošoj situaciji, pa su firme koje su u svetu bile dobre i efikasne bile u teškoćama.

Prema njegovim recima, veoma je važno što postoji rešenost da se u firmama poput RTB Bora ili Azotare, "popravi" menadžment, jer je to ključno za poboljšanje njihovog poslovanja i efikasnosti, a samim tim i bolje upravljanje resursima.

On je rekao da se o prekidanju "pupčane vrpce" izmedju propalih firmi i države razgovaralo i sa MMF-om, jer se tu odlivaju sredstva građana, a preduzeća se uljujkuju i ne osećaju potrebu da se reformišu.

Ministar je dodao da su obezbeđena sredstva za ta preduzeća, ali "nemamo dopunska sredstva u budžetu osim onoga predviđenog".

Vujović je istakao da ostaje pri stopi rasta od tri odsto u 2017. godini.

bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd