Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Vujović: Rasprava o budžetu u ponedeljak, smanjuje se javni dug
02.12.2016.

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je danas da bi u ponedeljak budžet za 2017. trebalo da se nađe pred narodnim poslanicima. Vujović je, na konferenciji za medije u Vladi Srbije, rekao da zatim sledi rasprava o amandmanima i pratećim zakonima i da bi čitav proces mogao da se "prelije" i na vikend.

Ministar kaže da je rekordno nizak deficit sa kojim Vlada ide pred skupštinu.”To se ne odnosi na sumu od 69,1 milijarde, koja se odnosi na tzv. uvećani deficit za projektne zajmove, nego se odnosi na sumu kada se od toga oduzmu projektni zajmovi – u ukupnom iznosu od 43,5 milijardi, i onda se dobije iznos od 25,6 milijardi”, kaže Vujović. On ističe da je taj iznos, u odnosu na društveni proizvod, to što je rekord.

Vujović je, na predstavljanju Predloga zakona o budžetu za 2017, rekao da je taj dokument urađen na temelju konzervativne projekcije rasta prihoda, uz projektovani realni rast BDP-a od tri odsto, i takozvani BDP deflator od 1,6 posto. Posebno je istakao to što se u Predlogu budžeta u kategoriji koja se odnosi na projektne zajmove, koja je postojala i ranije, prvi put sada precizira koliko ćemo kojih kredita realizovati u svakoj budžetskoj godini. Time se, dodao je, uvodi dopunski element transparentnosti i dopunski element obaveze ministarstava da redovno izveštavaju o realizaciji projekata - "da svi znamo šta smo obećali a šta smo ostvarili".

Govoreći o javnom dugu, ministar je rekao da će se javni dug Srbije na kraju 2016. zaustaviti na 73,5 odsto BDP-a, ističući da ćemo u narednom periodu imati stalni pad duga."To je očekivano stanje na 31. decembar ove godine", rekao je Vujović. Prema njegovim rečima, javni dug će tako biti smanjen, iako su preuzeti i stari dugovi za "Petrohemiju" i ostala preduzeća, gde je postojao društveni interes da ih država preuzme."Na kraju sledeće godine imaćemo dug od 72,8 odsto, razlika u odnosu na kraj ove godine biće 0,7 odsto, što nije mnogo, ali je značajno", naglasio je Vujović.

Ministar je rekao i da ukupne kapitalne investicije u predlogu budžeta za 2017. godinu iznose 147 milijardi dinara. On je dodao da su povećani kapitalni rashodi projektovanim zajmovima i da će iznositi 94 milijarde dinara.

izvor Tanjug

bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd