Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Plate zaposlenih u javnom sektoru biće povećane između 5 i 7 odsto
30.10.2016.

Plate pojedinih kategorija zaposlenih u javnom sektoru biće povećane između 5 i 7 odsto, a penzioneri mogu za koju nedelju da računaju na jednokratnu pomoć u visini od 5.000 do 6000 dinara, a od 1. januara i na povećanje penzija.

Nastavnicima i učiteljima plate će trajno biti povećane između pet i sedam odsto, lekarima i medicinskom osoblju pet odsto, koliko će plate biti povećane i zaposlenima u kulturi, u vojsci, policiji i institucijama socijalne zaštite.
Sa zaposlenima u pravosuđu u narednim danima biće dogovoreno da li će dobiti trajno povećanje kao i ostale kategorije zaposlenih ili će dobiti jednokratne isplate.

Ministar finansija Dušan Vujović je na konferenciji u Vladi Srbije, istakao da je vlada postigla zapažene rezultate što je dovelo do toga da Međunarodni monetarni fond, suprotno uobičajenoj praksi - popusti, i dozvoli povećanje primanja dok traje program.

"Meni je ovo deseti program Fonda po svetu i retko gde se dešavalo da MMF prizna napredak i da dozvoli da se bolji fiskalni rezultat, odnosno prihodi podele građanima. To je neuobičajen pristup, a mi smo već u okvirima strukturnog smanjenja, već smo na 3,89 odsto od planiranih četiri odsto", rekao je Vujović i podvukao da smo skoro tamo gde bi trebalo da budemo u decembru 2017. kada se program sa MMF završava.

Fiskalni rezultati, kako je rekao, nadmašuju očekivanje, a to je, primetio je, najvažnije.

"Cilj programa koji smo zaključili sa MMF je da se 2018. godine vratimo, ne samo na prethodne plate, nego da imamo održivi i inkluzivni rast, koji će se odraziti pozitivno na sve", rekao je Vujović

I naša stopa rasta je, navodi ministar, u porastu, a i prognoze se menjaju na više. Samo ove godine je, podseća, MMF sa 1,75 odsto, podigao prognozu rasta na 1,8 odsto pa na 2,5 odsto.

"Mi očekujemo da će rast BDP-a biti 2,7, 2,8 odsto", rekao je on dodajući da u narednim godinama očekuje rast od najmanje tri odsto.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd