Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Vujović: Regionalna saradnja ključ za nove investicije
12.05.2016.

Ministar finansija Srbije Dušan Vujović pozvao je danas strane investitore da dođu u Srbiju, ističući da je poslovno okruženje prijateljsko za ulagače i izrazio uveravanje da će reformska vlada nastaviti razvoj stabilne i predvidive investicione klime.

Vujović je, govoreći na panelu “Zapadni Balkan kao investiciona destinacija - Regionalna perspektiva” u okviru godišnje konferencije EBRD u Londonu, rekao da je država u ovoj godini, kada je reč o reformama i popravljanju poslovne klime, uradila i više nego što je planirano.

Država je, kako je rekao, uradila mnogo kako bi privukla strane investitore, što dokazuje i bolji plasman na listi Duing biznis Svetske banke, a samo zbog primene Zakona o planiranju i izgradnji i bržeg izdavanja građevinske dovole, Srbija će na narednoj listi još napredovati.

Ministar je objasnio da je vlada u prethodne dve godine podržala infrastrukturne projekte, jer su autoputevi izgledali tako što je na mnogim mestima nedostajalo 20-30 kilometara.

“Konačno završavamo nedostajuće deonice na dva glavna infrastrukturna koridora - 11 i 10, a istovremeno radimo na autoputu Niš- Priština-Tirana. To će imati smisla u regionu, jer ne treba investitor da razmišlja kojim će putem stići iz jedne u drugu zemlju i koliko bi morao da zaobilazi”, rekao je Vujović.

Ministar je istakao da je, prilikom privlačenja stranih investicija, važno da zemlje u regionu razmišljaju kako da prevaziđu predstavljanje individualnih prednosti, i da razmišljaju više o predstavljanju regiona.

“Primera radi, reforma srpske železnice će imati smisla samo ako i Makedonija, Grčka i drugi susedi urade isto na svojoj teritoriji. To je pitanje regiona, da postane integralni deo Evrope”, rekao je Vujović.
Ministar je podsetio i da je Srbija u novembru prošle godine otvorila dva pregovaračka poglavlja sa EU.

Prema njegovim rečima, verovatno će ove godine otvoriti još dva ili tri poglavlja, ali je cilj, istakao je, da dostigne taj nivo razvijenosti poput evropskih zemalja, a “ne samo da se učlani u klub”.

“Za nas je veoma važno da dostignemo nivo pravne sigurnosti i kvaliteta, i prilagodimo standarde u svim oblastima. Kad se jednom kvalifikujemo, poput Švajcarske, za nas je svejedno da li smo članica unije ili nismo”, objasnio je Vujović.

Izvor: Tanjug

bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd