Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Novi investicioni momentum za Srbiju
17.04.2016.

Ministar finansija Dušan Vujović, u okviru prolećnog zasedanja MMF i Svetske banke u Vašingtonu, sastao se danas sa predsednikom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Sumom Čakrabarti. Teme sastanka bile su primena postojećeg programa saradnje između EBRD i Republike Srbije koja uključuje podršku restruktuiranju finansijskog sektora i javnih preduzeća i razvoj poslovnog okruženja.

Predsednik EBRD rekao je da će ta finansijska institucija znanjem i finansijskom podrškom (kreditima) podržati korporativno restruktuiranje EPS-a, Srbijagasa i drugih javnih preduzeća i aktivno se uključiti u razrešavanje pitanja problematičnih kredita a na osnovu Strategije koju je donela Vlada RS i na čijoj realizaciji zajedno rade Narodna Banka Srbije i Ministarstvo finansija.

“Očekujemo da Srbija nastavi punu posvećenost i kontunuitet u započetim reformama”, izjavio je Čakrabarti, dodavši da će ova banka podržati investicioni momentum koji je započeo u Srbiji i izrazio sigurnost da će i strani investitori to pepoznati.

Potpredsednik Svetske banke za Evropu i Centralnu Aziju Ciril Miler rekao je da Srbija sada ima uvid u realne mogućnosti razvoja, te da joj to pomaže da precizno definiše prioritete u nastavku fiskalnog prilagođavanja, jačanju kapaciteta i efikasnosti. On je, tokom bilateralnog susreta sa ministrom finansija Dušanom Vujovićem, izjavio da se Vlada Srbije dobro pokazala u postignutim rezultatima i da je sada važno ne prekidati započeti ritam.

”Put kojim Srbija ide je isti kao i onaj kojim idu sve uspešne ekonomije” izjavio je Miler i dodao da je cilj dostižan a on je stvaranje plodnog tla za investitore, stalni progres i napredak. Vujović je, govoreći o nastavku uspešne saradnje sa Svetskom bankom, rekao da su unapređenje zdravstvenog, obrazovnog i penzionog sistema - tri najvažnije oblasti kojima se treba posvetiti i razgovarati tokom budućih susreta.

Miler je podržao nameru pružanja podrške obrazovanju i zdravstvu, posebno se osvrnuvši na "Program za rani razvoj dece" (Early Child Development Program) rekavši da je ulaganje u obrazovanje zapravo ulaganje u ekonomiju.

”Mislimo da dobri rezultati strukturnih reformi u Srbiji nose veliki kredibilitet i to svet prepoznaje. Iskoristite to, jer ste pokazali da su ambiciozno postavljeni ciljevi dostižni”, zaključio je potpredsednik Svetske banke za Evropu i Centralnu Aziju i dodao da je Srbija usled niza dobrih makroekonomskih pokazatelja, u ovom trenutku vodeća ekonomija Zapadnog Balkana.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd