Министарство финансија - Влада републике Србије
Напредна претрага akcija


Вести
Верзија за штампу
ММФ наставља да пружа пуну подршку Србији у спровођењу договорених мера
16.04.2016.

Српска делегација, коју предводе гувернер Народне банке Јоргованка Табаковић и министар финансија Душан Вујовић, састала се у Вашингтону са представницима Међународног Монетарног фонда.

Главна тема састанка, одржаног у оквиру пролећног заседања ове финансијске институције и Светске банке, била је анализа досадашњег спровођења структурних реформи које су саставни део Програма стенд-бај аранжмана из предострожности, потписаног у фебруару 2015. године.

У уводној речи министар финансија је захвалио делегацији ММФ на честиткама за резултате постигнуте до овог тренутка и додао да је намера Србије да остане na добром путу спровођeња реформи. ”Пролазимо кроз серију веома фокусираних састанака на којима професионално и уз велико међусобно уважавање, проналазимо најбоље начине да се савладају изазови транзиционог периода у којем се Србија налази”, рекао је министар и додао да је сарадња владе Србије и представника мисије ММФ успешна на свим пољима.

Шеф делегације ММФ, Џејмс Руф, изјавио је да су позитивне оцене које је Србија добила видљивим унапређењем економске слике веома охрабрујуће и посебно нагласио да приметно јачање инвестиција у приватном сектору то најбоље потврђује. Успешном применом Програма, постало је јасно да он има велики потенцијал за успешно комплетирање транзиције и због тога ће, ова међународна финансијска институција, наставити да пружа саветодавну и техничку подршку Влади Србије, додао је шеф мисије.

Гувернер Народне банке Србије, Јоргованка Табаковић, подсетила је да су макроекономска стабилност и способност да Србија одрживом економском политиком у роковима доспећа сервисира све своје обавезе, најбоља гаранција инвеститорима за сигурно улагање. Упркос фискалној консолидацији, имамо појачану кредитну активност, што доприноси оживљавању привредне активности и смањењу наслеђних неравнотежа. Изразивши задовољство кооперацијом међународних финансијких институција у реализацији програма рефрми, Гувернер НБС се посебно захвалила на подршци коју Србија добија у дефинисању одговора на изазове који још предстоје.

Министар финансија се, сумирајући постигнуте резултате, осврнуо на кључне структурне реформе које су започетеу прошлој и овој години, рекавши да Влада Србије континуирано ради на спровођењу свих договорених мерау оквиру аранжмана из предострожности.

Вујовић је посебно нагласио да су резултати у преокретању динамике бруто друштвеног производа, са негативног на позитиван раст у 2015.години и приметно подизање очекиваних стопа раста у овој и наредној години, јасан показатељ да је Србија добро дефинисала програм реформи и успешно наставља даа спроводи започете структурне реформе.

"Поносан сам на резултате у смањењу фискалног дефицита који су остварени и бољом наплатом пореских прихода и смањењем расхода", рекао је министар истакавши да је за Србију сада најважније решење статуса предузећа у реструктуирању, унапређење ефикасности јавних предузећа и рационаизација јавног сектора. То ће бити главни приоритети за нову владу чије формирање се очекује месец дана након избора.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Министарство финансија Републике Србије
Кнеза Милоша 20, 11000 Београд