Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Vujović: Razgovori sa MMF-om uspešni, rezultati dobri, ekonomija raste
01.09.2015.

Ministar finansija Dušan Vujović ocenio je da su razgovori sa MMF uspešno završeni, da su rezultati dobri, a ekonomija raste.

"Ovo su rezultati rada vlade i premijera. Od skoro verovatnog bankrota došli smo do sređenih finansija, do unapređenja u fiskalnom deficitu i prešli smo od resecije koja je pretila u pozitivan rast ekonomije", rekao je Vujović na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predstavnicima MMF.

Ministar je dodao da se od danas okrećemo novim zadacima, a najveći su strukturne reforme. "Država 20 veka je za nama, a treba nam država 21. veka", poručio je Vujović.

Šef misije MMF Džejms Ruf rekao je da je MMF revidirao rast BDP Srbije na 0,5 odsto i da očekuje da će se taj rast u narednom periodu ubrzati, ocenivši da program MMF-a u Srbiji donosi dobro rezultate.

"Postojao je strah da će veliko fiskalno stezanje kaiša ove godine naštetiti rastu, ali umesto toga videli smo rast, kao i povećanje zaposlenosti i pad nezaposlenosti", rekao je Ruf. On je naglasio i da je inflacija ostala na istom nivou, a da je devizni kurs stabilan. Šef misije MMF je najavio da će o povećanju plata i penzija biti reči prilikom sledeće posete Misije Srbiji, u novembru ove godine.

“Fiskalni rezultati su dobri, deficit je niži nego što je projektovano, poboljšana je naplata prihoda, ali su investicije u zemlji niže nego što smo očekivali”, rekao je šef Misije MMF Džejms Ruf. "Uvereni smo da će ta osnovna fiskalna konsolidacija da se nastavi i u 2016. godine", rekao je Ruf.

izvor Tanjug
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd