Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Svetska banka i Fondacija Novak Đoković kroz partnerstvo promovišu rani razvoj dece u Srbiji i u svetu
26.08.2015.

Kao veliki podsticaj maloj deci širom sveta, Svetska banka i Fondacija Novak Đoković najavili su partnersku saradnju u cilju promocije ranog razvoja dece, koja će promovisati značaj ulaganja u razvoj dece u najranijem uzrastu, kao i investicije kojima će se pomagati deci u ugroženim zajednicama u Srbiji.

Zajednička inicijativa pod nazivom “Od ranih pobeda, koristi celog života“ predstavlja spoj bogatog znanja i programa Svetske banke u oblasti ranog razvoja dece i snage i posvećenosti srpskog tenisera Novaka Đokovića da se posveti dodatna pažnja društvenoj i ekonomskoj koristi koju donose programi ranog razvoja dece širom sveta.

U okviru ove inicijative, Svetska banka i Fondacija Novak Đoković sa Vladom Srbije radiće na stvaranju jednakih uslova za decu iz siromašnih i ugroženih porodica. Kao prvi korak, Svetska banka razmatra sa Vladom Srbije projekat u vrednosti do 50 miliona dolara za inkluzivno obrazovanje i rani razvoj dece u Srbiji. Fondacija Novak Đoković prikupiće dodatna sredstva za rani razvoj dece kroz saradnju sa privatnim sektorom i pojedinačne donacije.

“Danas je veliki dan za našu decu,”rekao je Novak Đoković. “Zahvaljujući partnerstvu Svetske banke i Fondacije Novak Đoković moći ćemo mnogo više da uradimo kako bismo poboljšali kvalitet i pristup ranom razvoju dece u mojoj zemlji u narednim godinama. Moramo da se pobrinemo da sva deca dobiju jednaku šansu da odrastu i razviju se u produktivne građane sveta kojima je stalo do napretka. Ja sam imao sreću da sam imao takvu ključnu podršku kao dete, i moj je san da sva deca, u Srbiji i u svetu, takođe mogu da ostvare svoj jedinstveni potencijal.”

Đoković je pozvao druge organizacije i korporacije da se pridruže naporima u rešavanju ovih izazova.“Nadamo se da će mnogi podržati ovaj cilj, jer samo ako radimo zajedno, možemo mnogo da uradimo za decu. Time što ćemo im dati šansu za fer početak u životu mi stvaramo bolju budućnost za celo društvo”, rekao je Đoković.

“Vlada Srbije pozdravlja novo partnerstvo Fondacije Novak Đoković i Svetske banke,”istakao je Dušan Vujović, ministar finansija, koji je prisustvovao potpisivanju.

“Srbija sprovodii teške reforme kako bi povratila privredni rast i unapredila konkurentnost. Uspeh ovih reformi zavisi od sposobnosti Srbije da poboljša kvalitet svog ljudskog kapitalau cilju stalnog povećanja produktivnosti. Svesni smo da je ulaganje u decu od ključne važnosti za takav rast ljudskog kapitala i veću produktivnost, kao i najbolji način da se osigura pravedno i fer društvo u budućnosti. Zbog toga ćemo se priključiti ovoj inicijativi kroz novi projekat koji će finansirati Svetska banka i kojim ćemo podržati inkluzivno obrazovanje i rani razvoj dece”, rekao je Vujović.

Celo saopštenje pročitajte na sajtu Svetske banke

http://www.worldbank.org/
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd