Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Vujović: Srbiji treba jeftinija i efikasnija državna uprava
18.06.2015.

Vlada Srbije mora da napravi efikasniju i jeftiniju državnu upravu, sa manje zaposlenih, da u narednih tri do pet godina restruktuira javna preduzeća, investira u ljudski kapital i reši problem nenaplativih kredita, a za sve to biće joj potrebna podrška međunarodnih finansijskih institucija, ocenio je u Oslu ministar finansija Dušan Vujović.

Jedan od ključnih strukturnih ciljeva vlade je, prema njegovim rečima, reformisanje samog državnog aparata, jer kao što je privatni sektor prošao kroz teška vremena, propuštajući da se prilagodi promenjenim okolnostima, tako je država bila poslodavac doživljen kao poslednje utočište.

"Državne plate su, generalno gledano, veće nego u privatnom sektoru, a mi želimo da uvedemo efikasniju državnu upravu, koja će pružiti kvalitetnije usluge, po znatno nižim cenama, sa manje ljudi", rekao je Vujović na Oslo forumu za norveške privrednike, gde učestvuje zajedno sa premijerom Aleksandrom Vučićem.

Vlada želi da reši status državnih preduzeća, za razliku od javnih preduzeća, koja se bave proizvodnjom gasa, struje, putevima, vodosnabdevanjem, železnicom, to je druga velika grupa naših problema, objasnio je ministar.

"Polovina našeg deficita na početku globalne krize poticala je od tereta gubitaka koji su stvarale elektroprivreda, gasni sector. Mi želimo da rešimo problem tih kompanija. Dobro smo krenuli s tim, ali nam je potrebno još vremena", rekao je Vujović i najavio da će vlada pozvati Svetsku banku i Evropsku banku za obnovu i razvoj da podrže restrukturiranje javnih preduzeća na tri do pet godina politikom razvojnih zajmova za restrukturiranje EPS-a, Železnice i drugih javnih preduzeća.

Vujović je preneo da su članovi Vlade Srbije u Oslu razgovarali sa predstavnicima sindikata iz IT industrije, koja učestvuje sa 60 odsto u BDP-u i sa više od 70 procenata radnih mesta u sektoru usluga u Norveškoj.

"To je budućnost za sve zemlje i ključ uspeha za globalnu ekonomiju, uključujući i Srbiju”, ocenio je Vujović.

izvor Tanjug
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd