Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Vujović: Novi rebalans zbog većih ušteda u budžetu
19.12.2014.

“Od usvajanja rebalansa budžeta koji je bio u oktobru, u državnoj kasi su ostvarene uštede između 40 do 50 milijardi dinara, zbog kojih je Vlada danas usvojila još jedan, tehnički rebalans, koji predviđa da se deo tih ušteda iskoristi za izmirenje nekih zaostalih dugova”, kaže ministar finansija Dušan Vujović.

Vujović je u izjavi Tanjugu naveo da će uštede biti iskorišćene za izmirenje nekih dugova, pre svega Upravi za agrarna plaćanja (oko četiri milijarde dinara) i sudovima (oko 2,8 milijardi dinara) za usluge koje su pružane prethodnih godina.

"Ti dugovi su se povlačili iz budžeta u budžet, tako da je sada prilika da ih vratimo", istakao je ministar.

I nakon tih plaćanja, kako je rekao, uštede u budžetu posle rebalansa biće značajne i one će biti iskazane u Izveštaju o izvršenju budžeta za 2014. godinu, koji se očekuje u zakonskim rokovima.

Upitan da li je preuzimanje dugova "Er Srbije" jedan od razloga za rebalans, Vujović je rekao da to nije razlog i da je situacija upravo suprotna.

"Na modelu za javni dug Ministarstva finansija najveće su uštede i odatle se prenose sredstva, pošto su plaćene kamate manje od onih koje su bile planirane i pošto su zaduženja manja od onih koja su bila planirana u oktobru. Upravo su tu najveće uštede oko 2,8 milijardi dinara koje koristimo da bismo vratili stara dugovanja prema poljoprivrednicima i prema onima koji su po službenoj dužnosti branili građane", istakao je ministar.

Vujović je najavio i da će Predlog budžeta za 2015. godinu biti na dnevnom redu Skupštine u ponedeljak, 22. decembra.

Izvor Tanjug
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd