Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Vlada usvojila Predlog budžeta za 2015.
15.12.2014.

Vlada Srbije danas je usvojila Predlog zakona o budžetu za 2015. godinu kojim je planiran prihod od 924,4 milijarde dinara, a rashodi su 1.083 milijarde zaokruženo, saopštio je ministar finansija Dušan Vujović.

Vujović je na vanrednoj konferenciji za novinare nakon sednice Vlade Srbije rekao da je planirani deficit 158,6 milijardi i uporediv sa budžetskim deficitom iskazanim na početku godine i rebalansom na kraju godinu.

On je podsetio da je na početku godine deficit iznosio 163,8 milijardi a u rebalansu 213 miljiardi dinara.

Vujović je rekao i da je ovaj budžet dobio podršku Međunarodnog monetarnog fonda.

Budžet Srbije za 2015. godinu je prvi klučni program koji ne nudi samo priliku da se reše problemi deficita već i da se reše strukturni problemi koji su prozrokovali deficite u prethodnim godinama, izjavio je danas minsitar finansija Dušan Vujović.

Vujović je rekao da su predlogom novog budžeta po prvi put rashodi od 1.083 milijarde dinara niži od predviđenih na početku godine, kada su bili projektovani na 1.094 milijarde dinara ali i od onih predviđenih rebalansom.

Ministar je kazao da su rashodi smanjeni za oko 10 milijardi dinara u odnosu na početak godine i za oko 120 milijardi dinara u poređenju sa rebalansom.

Ovaj budžet je i prvi ključni korak koji je dobio podršku MMF a koji će razmatrati Savet direktora tog fonda, rekao je ministar i dodao da se sa MMF osim o centralnom budžetu razgovara i o budžetima lokalnih samouprava, puteva i koridora....

Pored uravnoteženog budžeta biće sprovedene i reforme u oblasti javnih preduzeća, rešavanje statusa preduzeća u restrukturiranju, reforma javne uprave koja mora da bude efikasnija, energetsko osamostaljivanje Srbije i smanjenje deficita u oblasti energetike.

Ministar je rekao da se Predlogom budžeta štedi 65 milijardi dinara na nivou države.

Štedeće se, kaže, na subvencijama, ali ne i u domenu socijalne zaštite.

Predlog budžeta predstavlja i punu transparentnost svih transakcija, kaže ministar i kao važno ističe da su sve stavke iskazane prema međunarodnim tehnologijama.

Budžet je, dodao je, rađen na osnovu konzertavitvin makroekonomskih pretpostavki, te da će državni prizviod zahtevati neko vreme da se država oporavi od od štete načinjene poplavama tokom ove godine.

Ozbiljniji pozitivan rast se očekuje u 2016. i 2017. godini, kaže ministar naglasivši da prilikom izrade budžeta nije uzeto u obzir niz investicionih rpojekata koji će biti realizovani početkom naredne godine i koji će svoje pune efekte dati tek za nekoliko godina, ali u nekim oblastima i na samom početku njihove realizacije.

Ministar je najavio da u narednoj godini neće biti povećanja poreza, ali da će se prihod od poreza nastojati povećati boljom naplatom.

Izvor Tanjug
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd