Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Vujović: Primena novih mera nakon usvajanja rebalansa budžeta
22.09.2014.

“Primena novih mera štednje počeće nekoliko nedelja nakon usvajanja rebalansa budžeta za 2014, koji će se naći pred poslanicima sredinom oktobra”, izjavio je ministar finansija Dušan Vujović.

On je objasnio da će definitivan dogovor Vlade Srbije oko primene mera, koje podrazumevaju i smanjivanje plata i penzija, biće obelodanjen u predlogu rebalansa budžeta."Naš interni dogovor je da iskoristimo rebalans da objasnimo narodu šta je potrebno, a da sa njim i počnemo s primenom mera", rekao je Vujović gostujući na TV Prva.

Prema njegovim rečima, određeni zakoni moraju da prate rebalans, kako bi moglo da se ide na smanjivanje plata i penzija.

"Pretpostavljam da će nam biti potrebno da potrošimo nekoliko nedelja za izmenu tih zakona. Pošto smo se odlučili za progresivno umesto za linearno smanjenje primanja, veći deo tereta će se usmeriti na ljude sa većim primanjima, ali to s druge strane zahteva složenije izmene zakona, i više vremena, " rekao je Vujović.

On je naveo da će se rebalans naći u Skupštini Srbije polovinom oktobra, a već početkom novembra krenuće se i sa predlogom budžeta za 2015. godinu

"Cilj nam je da u rebalansu trasiramo put za sve mere u budućem periodu. Verovatno ćemo rebalans tako pripremiti da on bude blizu usvajanju budžeta za 2015. kako bismo u jednoj raspravi razmatrali suštinu svih strukturnih mera koje predlažemo i kako bismo odmah imali konsenzus", naveo je ministar.

Upitan koliko će smanjenje trajati, Vujović je naveo da, ako se bude uradilo sve po planu da se povećaju prihodi budžeta, već početkom 2016. u budžetu za tu godinu moći će da budu povećane plate u zdravstvu i obrazovanju.

"Što budemo uspešniji u prikupljanju fiskalnih računa, investicija, povećanju proizvodnje, pre ćemo moći da podignemo primanja. Posle godinu dana ćemo to razmotriti, pa u budžetu za 2016, ako sve bude kako treba, možemo i sebi i svima povećati plate. Ali to nećemo da radimo, ako postoji opasnost da se vratimo u ovakvu situaciju", poručio je Vujović.
Vujović je upozorio da se rashodi budžeta moraju smanjiti, jer se troši mnogo u odnosu na bruto društveni proizvod. On je naveo da javna potrošnja iznosi oko 45 odsto BDP-a i penjaće se do 49 odsto u narednim godinama.

"To mogu da priušte samo najrazvijenije zemlje, to još nismo mi. To je previsok nivo i neke troškove moramo da smanjimo", rekao je Vujović.

Ministar je objasnio da je ovo što danas vlada pokušava da uradi rezultat niza događaja u dalekoj i skoroj prošlosti, a među brojnim nerešenim problemima su preduzeća u restrukturiranju.

IZVOR TANJUG
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd