Министарство финансија - Влада републике Србије
Напредна претрага akcija


Вести
Верзија за штампу
Вујовић: Смањење буџетског дефицита на милијарду евра
16.09.2014.

„Србија до 2017. године буџетски дефицит треба да сведе са 2,5 на једну милијарду евра”, поручио је министар финансија Душан Вујовић и најавио да ће ребаланс буџета за 2014. годину, у којем ће се наћи кључне мере штедње, бити представљен у четвртак.

Вујовић је рекао да Влада Србије тренутно ради на проценама колике су уштеде неопходне и колико ће ко терета да поднесе.

"Три године је потребно да овај брод заокрене", објаснио је министар истакавши да је Србија и даље "далеко од литице".

“Ликвидности има довољно, али је потребно реаговати одмах да касније не бисмо дошли у ситуацију да нам кредитори диктирају шта треба да радимо”, рекао је министар на округлом столу у организацији недељника НИН.

Према његовим речима, мере штедње у Нацрту буџета за 2015. годину биће постављена на четири стуба: расходна страна, смањивање сиве економије, унапређење фискалног система и реорганизавање Pореске управе и повећање ефикасности јавних предузећа.

Он сматра да много простора за уштеде има у ЕПС-у, Србијагасу ЕМС-у и Поштама Србије.

Министар је најавио да ће Нацрт буџета за наредну годину бити везан за буџете за 2016. и 2017. годину, јер је до тада потребно да се дефицит сведе са 2,5 на 1 милијарду евра.

Вујовић је рекао и да држава више неће давати субвенције за пољопривреднике који имају више од сто хектара земље или изнајмљују земљу.

ИЗВОР ТАНЈУГ
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Министарство финансија Републике Србије
Кнеза Милоша 20, 11000 Београд