Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Veliki korak u dijalogu i saradnji
29.08.2014.

Ministar finansija Dušan Vujović ocenio je da je konferencija o Zapadnom Balkanu u Berlinu veliki korak u poboljšanju dijaloga i saradnje među zemljama regiona.

Vujović je objasnio da se konferencija, koja je održana na inicijativu Angele Merkel, odvijala na tri paralelna koloseka, od kojih je jedan bio razgovor premijera sa kancelarkom o strateškim pitanjima, drugi je bio skup šefova diplomatija i treći skup ministara ekonomije i finansija.

On je istakao da ga je iznenadio veliki broj prisutnih potencijalnih investitora na skupu na kojem je učestvovao. Neki od njih postavili su, kako je preneo, konkretna pitanja.

Od potencijalnih investitora, kako je dodao, bilo je dosta malih investitora koji su se interesovali za konkretne probleme, uključujući realizaciju projekata koje će finansirati Svetska banka, interesuju se za učestvovanje na tenderima, realizaciju javnih nabavki, a pošto su to sve složene procedure on je, kako je naveo, ponudio načelne odgovore i ponudio mogućnsot da reše svoja pitanja.

"Ono što je posebno značajno jeste da je ovo veliki korak u poboljšanju dijaloga i saradnje među zemljama bivše Jugoslavije i Albanije", ukazao je Vujović dodajući da je prisutan vrlo dobar dijalog, razumevanje i preklapanje u nekim idejama, podržavanje sličnih stavova, velika podrška projektima infrastrukture, želja da se zatvore postojeći, da se putevi, posebno autoputevi i železnička mreže poveže i dovede do svog finala.

Vujović je kazao da postoji interesovanje za takozvani "Road šou", da se krene u naredni korak i predstave konkretnije investicione mogućnosti, kako u pogledu rada SIEPE i pružanju stimulacija, tako i u pružanje mogućnosti da se investitori aktivnije uključe u proces privatizacije preduzeća u restruktuiranju.

S tim u vezi je podsetio da je 15.avgusta objavljen poziv za 502 preduzeća, a da su sa skupa došla konkretna pitanja o načinu prijave, načinu iskazivanja interesa i učešću u tenderu.

Upitan za plaćanje interkalarne kamate za nerealizovane projekte Vujović je objasnio da se radi o projektima za koja su, na primer iz Nemačke, odobrena sredstva na postojanju samo ambicija, a da projekti nisu bili dovoljno konkretno pripremljeni, pa sredstva nisu iskorišćena.

On je rekao da nema razloga za plaćanje tih kamata, najavivši da će delegacija iz Nemačke u oktobru posetiti Beograd, i da će se tom prilikom ponovo razmotriti prjekti i mogućnosti da se iskoriste sva sredstva koja su na raspolaganju, a koja iznose, kako je rekao, oko 140 miliona evra u važnim oblastima.

"Cilj nam je da naši eksperti budu maksimalno uključeni, da koristimo budžetska sredstva gde je to racionalno, a da koristimo sredstva koji Nemci kogu da ponude kroz svoje programe tamo gde njihovo znanje ne možemo da ponudimo", objasnio je ministar, čije je izlaganje na privrednom delu Konferencije zapadnog Balkana bilo je najzapaženije.

IZVOR TANJUG
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd