Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Vujović izabran za ministra finansija
04.08.2014.

Poslanici Skupštine Srbije sa 175 glasova "za" izabrali su Dušana Vujovića za novog ministra finansija. Novoizabrani ministar finansija položio je zakletvu u Skupštini Srbije. Vujović je rekao da će Vlada odlučiti koliko će biti smanjene plate i penzije, a to bi trebalo da bude što je moguće manje.

"Moj predlog je smanjenje troškova, uključujući i smanjenje plata i penzija, ali minimalno koliko je to moguće, jer ne želimo da povredimo pogotovo one ljude sa niskim platama i penzijama", rekao je Vujović novinarima u Skupštini.

Diodao je da će to biti sastavni deo rebalansa državnog budžeta za ovu godinu, koji očekuje da će biti upućen Skupštini početkom septembra.

"Na korak-dva smo od pripreme rebalansa i određivanja ključnih parametara za program u naredne tri godine", rekao je Vujović i dodao da očekuje da će poslanici o rebalansu budžeta raspravljati od 15. septembra.

Novi ministar finansija je naveo da je rešen da se smanji budžetski deficit uz rezanje troškova i uporedo uz pripremu mera za rast budžetskih prihoda.

"U meri u kojoj ne budemo ostvarili prihode, moraćemo da povećavamo PDV, ali mislim da je mnogo bolje da imamo i političku podršku i podršku naroda za smanjenje deficita. Moj princip je da svi podjednako podnesu smanjenje deficita i duga. Niko neće biti pošteđen i niko ne bi trebalo da bude previše opterećen", rekao je Vujović.

Pored smanjenja deficita, Vujović je kao svoj plan naveo suzbijanje "sive ekonomije" što uključuje borbu protiv šverca cigarteta i neplaćanja akciza, kratkoročnu i duboku reformu sistema poreske administracije uz povećanje prihoda od poreza, kao i povećanje efikasnosti javnih preduzeća.

bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd