Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Krstić: Uskoro jačanje i depolitizacija Poreske uprave
03.07.2014.

Ministar finansija Lazar Krstić izjavio je da će Poreska uprava biti prva institucija koja će biti depolitizovana. Otvarajući dvodnevnu Generalnu skupštinu Intra-evropske organizacije poreskih administracija (IOTA) u Beogradu, Krstić rekao da će Poreska uprava biti reorganizovana , a to će obuhvatiti promenu zakonske regulative i reformu same organizacije.

Krstić je rekao da je nova Vlada Srbije tek tri meseca u mandatu i suočava se sa brojnim izazovima i naveo da je najveći izazov finansijska situacija, visok deficit budžeta i visok javni dug, koji premašuje 60 odsto BDP-a.

Vlada je kreirala program fiskalne konsolidacije, koji podrazumeva smanjenje rashoda, ali radi i na izgradnji institucionalnih kapaciteta kako bi prihodna strana, što se tiče poreza i carina, u toj konsolidaciji dala rezultate, objasnio je Krstić.

Zbog toga vlada radi na promeni i percepciji poreske administracije u javnosti i njenog shvatanja da treba da bude servis građana, a ne telo vlade koje je zaduženo za kažnjavanje poreskih obveznika, rekao je Krstić.

Ministar je objasnio da je organizaciona reforma Poreske uprave zasnovana na jačanju osnovnih funkcija te institucije, njenog kadrovskog potencijala i mehanizama za napredovanje zaposlenih i depolitizaciji Poreske uprave.

"To je ambiciozan plan, dug proces i ne očekujemo brze rezultate", ocenio je Krstić.

Na dvodnevnom skupu u hotelu Hajat, kojem prvi put predsedava Srbija, učestvuje više od 150 predstavnika iz preko 46 zemalja Evrope i Centralne Azije, a suorganizator je Poreska uprava Ministarstva finansija.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd