Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Krstić: Ciljevi ekonomskih mera ostaju isti
24.06.2014.

Ministar finansija Lazar Krstić izjavio je da je zbog poplava zapostavljeno donošenje mera, ali da ciljevi ostaju isti, a to je ušteda od 1,5 milijardi evra u naredne tri godine.

Obraćajući se učesnicima drugog dana 14. Ekonomskog samita, Krstić je rekao da se čekaju rezultati procene šteta od poplava kao i rezultati donatorske konferencije koja će se održati 16. jula u Briselu.

On je rekao da se preliminarne procene ministarstva finansija, vezano za privredni rast, kreću od minus 0,5 do nula odsto, ali je precizirao da se čeka i da proradi Tamnava B i da se sumiraju posledice poplava vezane za EPS.

"Obično je Srbija na jesen izvozila struju, a sad smo u situaciji da je uvozimo što utiče na BDP. Ako površinski kop Tamnava B ne bude osposobljen do grejne sezone u kombinaciji sa gasnom krizom to će voditi daljem uvozu struje i većem uticaju na BDP", rekao je ministar finansija.

Krstić je podvukao da se šteta u elektroenergetskoj infrastrukturi može porediti sa štetom u ostaloj infrastukturi - poljoprivredi i domaćinstvima i dodao da će podaci o konačnoj proceni štete biti dostupni 9. jula.

On je naglasio da je za bilo kakvi privredni rast u budućnosti preduslov fiskalna konsolidacija i privatizacija.

"Moraju da se privatizuju i preduzeća u restrukturiranju kako bi se završila agonija radnika i privrede nakon 15. godina", rekao je Krstić i dodao da ona preduzeća koja prežive treba da nađu partnere i da usavrše menadžment kako bi imali najviše koristi.

On je najavio i oštru borbu protiv sive ekonomije, a kako je rekao najviše rezervi postoji vezano za akcizne proizvode i izdavanje fiskalnih računa.

Prema njegovim rečima, u tom procesu neće biti zatvaranja firmi koje naprave tehničku grešku ili pogrešno izračunaju stavke vezane za porez.

"Ponašaćemo se razumno i nećemo ni da blokiramo račun firmi ako neko kasni sa uplatom poreza jedan dan. Međutim ako neke kategorije, poput advokata, imaju niže poreske osnovice u odnosu na kamenoresce to moramo da promenimo, kako bismo imali obraza da kažemo da nemaju povlastice oni koji imaju veću političku moć", rekao je ministar.

Krstić je podvukao da je od apsolutne važnosti da se uvedu platni razredi kako bismo imali pravičnosti u isplati plata, kao i da do jeseni najkasnije investitorima ponudimo predvidiv okvir.

"Investitorima nije bitno da dobiju 5.000 ili 7.000 evra subvencija po radnom, koliko im je bitno da imaju predvidivo poslovno okruženje", rekao je Krstić i dodao da je od suštinskog značaja i reforma u poljoprivredi gde je potreban kooordinisani pristup.

IZVOR TANJUG
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd