Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Krstić: Šteta ogromna, prve procene kad se povuče voda
17.05.2014.

Ministar finansija Lazar Krstić izjavio je da će se šteta od posledica poplave proceniti tek kada se voda povuče. On je rekao da je budžetom opredeljeno skoro dve milijarde dinara za saniranje posledica od poplava.
Krstić je rekao da će šteta biti ogromna i da u budžetu ima oko 1,5 milijarde dinara koje su namenjene za operacije različitih službi u ovakvim vanrednim okolnostima.

Naveo je i da ne zna u ovom trenutku da li će to biti dovoljno ili će država morati da za saniranje štete opredeli još novca.

"Kad se povuče voda moći ćemo da procenimo štetu i koliko će trebati vremena da se sve sanira. Ovo je najveća katastrofa koja nas je zadesila. Potrebno je da sačekamo pre nego što počnemo da govorimo o konkretnim ciframa", rekao je Krstić gostujući na TV Pink.

Ministar je rekao i da je u Srbiju stiglo puno donacija iz inostranstva, da se otvaraju računi za pomoć Srbiji u inostranstvu i diplomatsko konzularnim predstavništvima.

"Imaćemo u sredu donatorsku konferenciju kako bismo predočili prve procene, bar obim štete i predočili načine gde nam je najpotrebnije da ta sredstva idu. Već smo razgovarali sa Evropskom investicionom bankom oko nekih kredita koji su oročeni na 30 godina, kako bismo sanirali rekonstrukciji 100 posto", poručio je ministar.

On kaže i da će država učiniti sve da pomogne, bez obzira na ekonomsku situaciju.

"Krenuli smo u procene kako bismo mogli da odredimo prioritet, ali za sada je prioritet da se sačuvaju ljudski životi i da se obezbedi minimum socijalnih uslova egzistencije dok se voda ne povuče", naglasio je ministar i dodao da će se u budućnosti uspostaviti mehanizmi da se osigura da se svaki dinar, naročito onaj iz donacija, koristi na adekvatan način kako bi se predupredile bilo kakve zloupotrebe.bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd