Министарство финансија - Влада републике Србије
Напредна претрага akcija


Вести
Верзија за штампу
Финансијска дисциплина на дневном реду
29.04.2014.

Министар финансија Лазар Крстић изјавио је да ће приоритет министарства на чијем је челу бити фискална консолидација и увођење финансијске дисциплине.

У емисији "Упитник" на РТС-у Крстић је рекао да Србија у наредне четири године треба да уштеди око 170 милијарди динара а да само у 2014. и 2015. години треба да се уштеди око милијарду евра. Навео је и да у јавном сектору постоји вишак запослених. Крстић је рекао да, иако ће Влада покушати да учини све да смањи негативне ефекте финансијске консолидације на грађане, мисли да ће крајем године или у наредном буџету морати да се смање и пензије.

Министар је истакао и да треба да се анализира ситуација и одреди како треба да изгледа јавна управа и да ли јавна предузећа треба да имају социјалну функцију, а људи у њима велике бенефиције.

Он је подсетио да ће Влада Србије од 1. јула у јавном сектору смањити плате за десет одсто и укинути солидарни порез, а да ће остатак морати да се пронађе на расходној страни, односно да ће морати да се обавља ригорознија контрола трошкова јавних предузећа.

У емисији су, осим министра Крстића, гостовали и Кори Удовички, потпредседница владе и министарка државне управе и локалне самоуправе и Срђан Вербић, министар просвете и науке.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Министарство финансија Републике Србије
Кнеза Милоша 20, 11000 Београд