Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Objedinjena naplata poreza, pogodnosti za sve
14.03.2014.

Od 1. marta u Srbiji se primenjuje sistem objedinjene naplate poreza. Poreski obveznici uplaćuju poreze i doprinose na jedan račun, poslodavci izmiruju obaveze elektronski i odjednom bez gomile papira. Građani mogu da provere da li su im uplaćeni doprinosi bez odlaska na šalter. Nema redova i gomile papira, ali ni mogućnosti da poslodavac, na primer, kao ranije, uplati plate, a ne plati poreze.

Za prethodnih 13 dana Poreskoj upravi je stiglo blizu 130.000 prijava i 95 odsto bile su ispravne. Uplaćeno je u proseku dve milijarde dinara dnevno što je znatno više nego u istom periodu prethodne godine.

"Mi smo sada imali situaciju da su poreski obveznici podnošenjem prijava morali da čekaju i do tri meseca da stanja budu ažurna. Svakodnevnim ažurnostima dali smo mogućnost da korisnici putem poratala imaju uvid u svoje stanje", kaže rukovodilac IT sektora za objedinjenu naplatu Siniša Sekulić.

Pored privrede, pogodnosti ima i za građane."Sam građanan može u bazi podataka da izvrši proveru koliko je uplaćeno poreza i doprinosa. Građanina najviše interesuje da li su mu uplaćene obaveze po osnovu zdravstvenog osiguranja ili penzionog osiguranja kako bi mogao da ih koristi. Sada više neće morati da dolazi na šalter poreske uprave", objašnjava direktorka Poreske uprave Ljiljana Kovačević.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd