Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Krstić: Veoma povoljan kredit, znak vere u našu ekonomiju
06.03.2014.

Ministar finansija Lazar Krstić rekao je da kredit od milijardu dolara koji je danas potpisan u Abu Dabiju nije samo poklon Srbiji, već znak vere u srpsku ekonomiju i oporavak naše privrede.

Krstić je, u razgovoru za RTS, rekao da je ovo dobar dan za srpske finansije i privredu, i istakao da nema dodatnih uslova za korišćenje ovog kredita.

"Nema dodatnih uslova, ovo je standardno zaduživanje za budžetske potrebe. Danas smo se zadužili po ceni od dva odsto. Naravno da nije dobro da se zadužujemo u ovolikoj meri da bismo finansirali budžetski deficit, ali ukoliko to činimo, dobro je da to činimo sa uštedama od oko 40 miliona dolara godišnje. Onda ne moramo da štedimo na nekim drugim mestima", istakao je Krstić.

Prema njegovim rečima, kredit će se koristiti da bi se sprovela politika koja će biti definisana rebalansom budžeta, odgovorna politika i mnogo agresivnija borba protiv sive ekonomije.

"To će uključiti i ekonomsku politiku na drugačiji način, tako da će deo para biti upotrebljen i za stimulisanje privrede - bilo kroz subvencionisanje kamata za kredite, bilo kroz stimulanse za velike investicije, domaće ili strane, o čemu ćemo više govoriti nakon izbora i kada se oko toga budemo usaglašavali kroz rebalans budžeta", rekao je ministar.

Kamata na kredit iz UAE je dva odsto godišnje, s rokom otplate od 10 godina, a aranžman je obezbeđen, kaže Krstić, brže nego što je inače predviđeno za ovakva zaduživanja.

"Ovo nije značajno samo zbog ušteda, već i zbog toga što potvrđuje kredibilitet da činimo ono što obećamo. U međunarodnim odnosima, godinu i po dana kada je prvi put krenula priča o ovom kreditu uopšte nije mnogo, jer za ovakve aranžmane obično treba mnogo više vremena", rekao je Krstić.

To je, kako kaže, i pokazatelj duboke saradnje sa Emiratima.

"Kredit je pokazatelj da ta saradnja ide pravim tokom i odgovarajućom dinamikom i u skladu s tim će se govoriti o nekim narednim tranšama u budućnosti", istakao je Krstić.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd