Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Krstić: U narednim mesecima moramo da iskoristimo poslednju realnu šansu za ekonomski oporavak
05.03.2014.

„ Mi do 2017. godine moramo da svedemo deficit na univerzalno prihvatljivu meru od oko 2-3 odsto BDP-a. Sa prihodne strane- poreze i doprinose bi bilo loše dalje povećavati; umesto toga, moramo biti beskompromisni u kažnjavanju onih koji ih ne plaćaju. Sa rashodne strane -moramo da napravimo neophodne uštede u javnom sektoru i, što je važnije, uvedemo istinsko planiranje troškova na nivou svakog korisnika, i to u skladu sa realnim mogućnostima, a ne po političkoj pripadnosti”, rekao je Krstić u izlaganju na Kopaonik Biznis forumu.

“Ovakva odgovorna fiskalna politika, koja je izostala prethodnih godina, stvoriće prostor za relaksiraniju monetarnu politiku, koja bi dala zamajac novom kreditnom i investicionom ciklusu”, ocenio je ministar.

Kao četiri uslova za ostvarenje ciljeva ekonomskog oporavka Srbije, Krstić je naveo jedinstvenu politiku vlade koja bi se koodrinisano sprovodila u svim resorima, bez obzira na partijsku pripadnost, potom stručnost, radikalnu dekolektivizaciju odgovornosti, "jer ne može država da bude kriva za sve", kao i sprečavanje da se preko državnih funkcija ostvaruje lična korist.

Krstić je poručio da nastupajući izbori pružaju poslednju, ali realnu priliku za ostvarenje ciljeva ekonomskog oporavka Srbije.

"Od toga koliko ćemo biti hrabri i odlučni i šta ćemo učiniti u toku nekoliko meseci posle 16. marta zavisi da li ćemo iskoristiti poslednju, ali rekao bih realnu šansu da odgovorno raskrstimo sa prošlošću i vratimo sebi budućnost", rekao je Krstić i dodao da nam geopolitičke okolnosti nikada nisu bile naklonjene.

“Ako se ne stvori široki konsenzus za korenite sistemske reforme, najmanje što možemo da očekujemo su finansijske teškoće naspram kojeg bi i najcrnji dani mučnih devedesetih godina izgledali kao zlatno doba”, upozorio je ministar.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd