Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Krstić: Red u finansijama važan za pridruživanje EU
18.02.2014.

Ministar finansija Lazar Krstić kaže da očekuje da Srbija bude agresivnija, sposobnija i pametnija u procesu reformi, a time i u procesu pridruživanja, nego što su to bile neke druge zemlje, jer, kako je konstatovao, "često smo u situaciji samo da uzimamo i kopiramo rešenja".

"Sada treba da budemo krojači svoje sudbine i politike, a to će se u najvećem broju slučajeva podudariti sa tekovinama EU", rekao je Krstić na panelu Instituta za javnu politiku "Pregovori kao prioritet - Prioriteti u pregovorima". On je istakao da će Srbiji u tom procesu biti neophodni vladavina prava, odnosno uvođenje efikasnosti u taj sistem, zatim hrabrost i disciplina kako bi se finansije dovele u red i, konačno, povratak vere u mlade ljude i budućnost, privredu i državu.

"Potrebno je da dovedemo kvalitetne kadrove koji se sada nalaze u privatnom sektoru ili ih je progutala javna uprava. Potrebno je da ih motivišemo", rekao je Krstić dodajući da na svom primeru može da kaže da nema nikakve sumnje "da je takav momenat došao".

Na konstataciju šefice pregovaračkog tima Tanje Miščević da reforme podrazumevaju i značajna finansijska sredstva, Krstić je odgovorio da će Srbija imati sopstvenog novca za reforme, ali da će imati i pomoć EU.

"Troškova će biti, ali će biti novca i za to", rekao je Krstić.

Prema njegovoj oceni, uloga ministarstva finansija u pregovaračkom procesu je velika - ovo ministarstvo je zaduženo za pet oblasti, a sa Narodnom bankom Srbije sarađuje u još dve oblasti, dok su članovi ministarstva u svim radnim grupama za sva poglavlja, između ostalog i da bi se znalo kako će se trošiti novac.

"EU je shvatila da je finansijska disciplina gotovo u istom rangu kao vladavina prava. Na to će se veoma gledati, a mi tu imamo dosta problema", rekao je Krstić, zaključivši da je za Uniju izuzetno važno namensko trošenje novca.

Na panelu su učestvovali i ministar pravde Nikola Selaković i članovi Programskog odbora Instituta za javnu politiku.

Izvor: Tanjug
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd