Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Dragović: Strani investitori interesuju se za RTB Bor
07.02.2014.

“Strani investitori koji dođu u Srbiju danas, pitaju za mogućnost privatizacije "Telekoma" i Rudarsko-topioničarskog basena "Bor"”, kaže dr Boris Dragović, šef kabineta ministra finansija Lazara Krstića.

"RTB mora do 30. juna da izađe iz postupka restrukturiranja", kaže Dragović.

Problem su, svakako, dugovi iz prethodnog perioda, koji se procenjuju na blizu milijardu evra. Istina je da RTB ima najveće obaveze prema državnim poveriocima. Međutim, ono što "gori" jesu obaveze prema stranim poveriocima, gde kod jednog, reč je o grčkom "Mitilineosu", imamo pokrenutu drugu arbitražu, a sa Standard bankom, iz Londona, vodimo pregovore i ona je spremna da izađe na arbitražu iz istih razloga zbog kojih su to učinili i Grci.

On kaže da se pokušava pronaći održivi modalitet za reprogramiranje dugova. I, kao modele za izlazak iz restrukturiranja navodi dobro utemeljen proces izrade UPPR (unapred pripremljen plan reorganizacije), gde bi se poverioci klasifikovali i precizno definisala njihova potraživanja.

"Drugi model je pronalazak strateškog partnera, a treći - privatizacija. Jedno od ta tri rešenja biće primenjeno do 30. juna", precizira dr Dragović.

Na pitanje da li je realno razmatrati i privatizaciju RTB, Dragović kaže da su sve opcije otvorene.

"Treba reći da je finansijska situacija u Srbiji veoma teška i da država više nije u mogućnosti da daje garancije za dodatno zaduživanje koje je, u svakom slučaju, potrebno da bi se investiralo onakvim tempom kakav bi idealno omogućio RTB da ostvari maksimalan profit. Kako god da okrenemo, ni država ni RTB nisu u mogućnosti da investiraju onoliko koliko je potrebno da bi se maksimizovala proizvodanja u najkraćem roku", naglašava Dragović.

Sagovornik Novosti dodaje da planovi koje je dosad video govore da postoji mogućnost dovoljnog ulaganja uz zaduženje kod komercijalnih banaka, bez državnih garancija, i uz sposobnost da se dugovi otplate, a da proizvodnja, prihod i profit budu održivi.

"Ali, ako želimo maksimalno da iskoristimo taj resurs, možda je potrebno i dodatno zaduživanje, koje "Bor" ne može da priušti. Država će odlučiti u svakom slučaju i ona će biti ta koja će reći "dobro, razvijaćemo se sporijim tempom nego što bi bilo moguće, ali ćemo biti održivi" ili "imamo odličnog strateškog partnera koji donosi tehnologiju, znanje i kapital", kaže Dragović.

IZVOR: NOVOSTI
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd