Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Krstić: Programski budžet od 2015. godine, bolji uvid u trošenje novca poreskih obveznika
15.01.2014.

“Srbija je spremna da ispoštuje zakonski rok i od 2015. godine počne da primenjuje programski model budžeta”, rekao je ministar finansija Lazar Krstić i istakao da će programski budžet dati odgovor na to u koje svrhe se budžetska sredstva troše i kakvi rezultati se ostvaruju.

Linijski budžet kakav Srbija sada ima, prikazuje za koje kategorije rashoda i izdataka korisnik budžeta ima pravo da troši dodeljena sredstva, a ne daje informaciju o ciljevima koji će biti ostvareni izdvajanjem novca, rečeno je na skupu "Programski budžet: Transparentnije ka rezultatima".

Da bi se to uspešno sprovelo potrebna je politička volja, spremnost da se sa takvim pitanjima izađe u javnost i uspostavi način za praćenje rezultata i odgovornosti, rekao je ministar.

"I pored najbolje namere, ako se ne prati na šta se novac troši i nema diskusije oko toga, nema šanse za uspeh", naveo je Krstić.

On je rekao da bi uvođenjem programskog budžeta trebalo i da bude unapređena rasprava o tom najvažnijem zakonu za jednu zemlju, tako da se ne razgovara o procentima već o efikasnosti određene politike.

Prema njegovim rečima, sve zemlje na koje Srbija treba da se ugleda i u EU i u okruženju, već imaju uveden programski budžet, a naša zemlja je u taj proces krenula još 2006. godine kroz određene pilot projekte.

Linijski budžet, kakav Srbija sada ima, prikazuje za koje kategorije rashoda i izdataka korisnik budžeta ima pravo da troši dodeljena sredstva, a ne daje informaciju o ciljevima koji će biti ostvareni izdvajanjem novca, rečeno je na skupu.

Krstić je rekao da će konsolidovani budžetski deficit u 2014. godini verovatno biti značajno niži nego što je to predviđeno Zakonom o budžetu, ali nije mogao da precizira za koliko.

Ministar je istakao da verovatno neće biti utrošeno svih 200 miliona evra koliko je predviđeno za sanaciju državnih banaka.

"Takođe, budžet je usvojen pre nekih drugih zakona, vezanih i za komisiju koja će se baviti zapošljavanjem, tako da verujem da će realizacija biti ispod usvojenog", naveo je ministar.

Načelnica Odeljenja budžeta u Ministarstvu finansija Nada Mirković istakla je da će svi nivoi vlasti u Srbiji od 2015. godine budžete morati da iskažu na programski način. Ona je ocenila da će jedan od najvećih izazova u primeni biti buđenje svesti i razumevanje menadžera u svim državnim organima o značaju uspostavljanja programskog budžeta.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd